Een ongeluk op de weg? Op deze 10 N-wegen gebeuren ze het meest

14 maart 2024
3 Min. leestijd

Nederland heeft veel snelwegen, maar ook autowegen. De zogeheten N-wegen verbinden veel belangrijke steden en dorpen met elkaar. Echter zijn het helaas ook de wegen waar de meeste ongelukken gebeuren. Zo’n 22 procent van alle verkeersdoden valt op een dergelijke weg. Op welke N-wegen moet je extra opletten? Je leest het in dit artikel.

Waarom gebeuren er zoveel ongelukken op N-wegen?

Dat er op N-wegen relatief veel ongelukken voorkomen, is vaak vanwege de indeling van de wegen zelf. Risicovol rijgedrag kan op dit soort wegen snel leiden tot een ongeluk. Op N-wegen mag je over het algemeen 80 tot 100 rijden, maar er zijn vaak geen uitwijkmogelijkheden. Een klein stuurfoutje, verkeerde inschatting of afleiding kan snel fataal zijn, aldus de ANWB. De grootste risicofactor is het gedrag van bestuurders zelf. Telefoongebruik of roekeloos rijden kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Gevaarlijke situaties ontstaan snel door slingergedrag, voertuigen (met name vrachtwagens) die een te korte afstand van elkaar houden, schrikreacties waardoor bestuurders uitwijken en het te weinig ruimte bieden voor invoegend verkeer.

Waar gebeuren de meeste ongelukken?

De overheid registreert de ongevallen per N-weg in BRON, het Bestand Geregistreerde Ongevallen Nederland. Hierin is een top 10 gemaakt geordend op maatschappelijke kosten verkeersonveiligheid per N-wegnummer. Het is dus niet een top 10 op basis van de meeste (dodelijke) ongelukken. Echter kun je gezien de hoge kosten ervan uit gaan dat hier de meeste ongevallen voorkomen.

  • 1. N279 (Veghel-Asten) – 87 ongevallen met slachtoffer(s), waarvan 9 doden
  • 2. N201 (Zandvoor-Hilversum) – 117 ongevallen met slachtoffer(s), waarvan 6 doden
  • 3. N209 (Berkel en Rodenrijs naar Hazerswoude-Rijndijk) – 81 ongevallen met slachtoffer(s), waarvan 9 doden
  • 4. N322 (Nieuwendijk-Ewijk) – 49 ongevallen met slachtoffer(s), waarvan 10 doden
  • 5. N207 (Bergambacht-Hillegom-Zuid) – 109 ongevallen met slachtoffer(s), waarvan 4 doden
  • 6. N34 (Zuidlaren-Ommen) – 61 ongevallen met slachtoffer(s), waarvan 8 doden
  • 7. N247 (Amsterdam-Volendam)- 60 ongevallen met slachtoffer(s), waarvan 8 doden
  • 8. N206 (Zoetermeer-Aerdenhout) – 128 ongevallen met slachtoffer(s), waarvan 2 doden
  • 9. N9 (Alkmaar-Den Helder) – 84 ongevallen met slachtoffer(s), waarvan 5 doden
  • 10. N348 (Arnhem-Ommen) – 70 ongevallen met slachtoffer(s), waarvan 6 doden

Een N-weg waar relatief ook veel ongelukken plaatsvinden, maar vanwege de lagere maatschappelijke kosten niet is opgenomen in de lijst is de N36, van Almelo naar Ommen.

Hoe kunnen N-wegen veiliger worden?

De indeling van veel N-wegen moet worden verbeterd om ongelukken te voorkomen. Echter is het budget dat hiervoor beschikbaar is maar een deel van wat uiteindelijk nodig is. Er is namelijk 200 miljoen euro voor uitgetrokken, maar naar schatting is er daarnaast nog zo’n 850 miljoen euro nodig om alle N-wegen veilig te maken. Het gaat hierbij om het scheiden van de 2 weghelften door middel van een bermscheiding, langere op- en afritten realiseren, het verbreden van de ruimte tussen de rijbanen en preventie voor weggebruikers om geen risicovolle handelingen te verrichten.

Wil je meer weten over N-wegen?

Naast N-wegen heeft Nederland natuurlijk ook snelwegen. Wil je weten hoe A- en N-wegen aan hun naam komen? Wij leggen dat in dit artikel uit. Ook lees je hier hoe je de maximumsnelheid van een weg herkent.

Bronnen: Overheid, ANWB, CBS, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!