Frankrijk gaat verplichte winterbanden streng handhaven, óók bij doortocht

08 november 2022
2 Min. leestijd

Sinds 1 november 2021 is het in een aantal Europese landen verplicht winterbanden te gebruiken in de winterperiode. Naast Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk geldt dat ook voor een groot deel in Frankrijk. Er werd nog niet gehandhaafd, maar vanaf 1 november 2022 kun je een bekeuring krijgen als je dan nog op je zomerbanden rijdt. Echter is er 1 uitzondering op die regel: je mag zonder winterbanden rijden als je minimaal 2 sneeuwkettingen of zogenoemde sneeuwsokken in de auto hebt.

Winterbanden verplicht

Ga je op of reis je door Frankrijk, dan zijn winterbanden verplicht. Van 1 november tot 31 maart (de winterperiode) is het verplicht om op winterbanden te rijden als je door bepaalde delen van het land reist. Met name in de bergachtige departementen van Frankrijk geldt zo’n verplichting. Toeristen of mensen op doortocht zijn niet uitgezonderd van de regel. De kans is dus groot dat je extra maatregelen moet nemen voordat je het land inrijdt. Doe je dat niet? Dan riskeer je een boete van 135 euro.

De regel geldt overigens voor personenwagens, bedrijfsvoertuigen, campers, vrachtwagens en touringcars.

Nieuwe borden

Als je niet zeker weet in welk departement de regel geldt kun je het tegenwoordig zien aan de nieuwe borden. Deze borden hebben een rode rand. In die rand staan een zwarte winterband en sneeuwkettingen afgebeeld. Wanneer je uit de zone rijdt zie je hetzelfde bord, maar dan met zwarte rand en een streep erdoorheen met de tekst ‘fin de zone’. Nu de nieuwe borden zijn geplaatst kom je ook niet meer onder de boete uit als je aangeeft ‘dat je niet wist van de nieuwe regel’.

De tekst loopt door na de afbeelding.

 

Verkeersbord verplichting winterbanden
Het nieuwe verkeersbord dat aangeeft waar je met winterbanden moet rijden.

Welke banden zijn geschikt?

In Frankrijk worden banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF) en daarnaast de aanduiding M + S als winterbanden beschouwd. Ook voldoen op dit moment de banden met uitsluitend M + S.

In Nederland worden vaak allseasonbanden gebruikt. Deze zijn geschikt voor zowel zomer als winter. Toch kan het verschillen welke symbolen er op zo’n band staat. Meestal is dat M + S. Check van tevoren goed welke er op jouw banden staan.

Vanaf 1 november 2024 is de M + S band (zonder sneeuwvloksymbool) niet genoeg en ben je daarnaast ook verplicht 2 sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen.

Wil je de regels per land weten? MAX Vandaag heeft een overzicht.

Bronnen: AD, ANWB, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!