Let op bij berichten via Booking.com: inloggegevens hotels in handen van hackers

24 oktober 2023
3 Min. leestijd

Heb je een overnachting bij een hotel in het vooruitzicht via Booking.com? Let dan goed op als je een bericht van het hotel krijgt via Booking. Hackers versturen uit naam van hotels berichten om gasten geld afhandig te maken.

Inloggegevens hotels op Booking.com gehackt

De inloggegevens van een onbekend aantal hotels op Booking.com zijn in handen van hackers. Dankzij deze gegevens versturen zij uit naam van de hotels e-mails en berichten via Booking.com, in de hoop toekomstige gasten op te lichten.

Booking.com bevestigt aan BNR Nieuwsradio dat hotels op het platform doelwit zijn geworden van een ‘zeer geloofwaardige en verfijnde’ phishingaanval. Het boekingsplatform heeft het voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Hoe zijn de gegevens van hotels gehackt?

De hackers sturen de hotels een mail waarin ze verleid worden om een bestand met malware te downloaden. Wat de hotels uiteraard niet weten, is dat hiermee het Booking-account van het hotel wordt overgenomen.

Bericht van het hotel via Booking.com? Let hierop

Vervolgens versturen de hackers via het berichtensysteem van Booking.com toekomstige gasten een bericht over een probleem met hun creditcard. Als zij de gegevens niet opnieuw verifiëren of opnieuw betalen, dan wordt de reservering geannuleerd.

Voorbeeld van een bericht van Booking. com
Voorbeeld van een bericht.

 

Veel mensen trappen erin

Relatief veel vakantiegangers trappen in de val. De mailtjes worden namelijk verstuurd uit naam van het hotel en de hackers kennen de vakantiedata van hun slachtoffers. Ze zien er heel geloofwaardig uit. Het is een wereldwijd probleem, ook in Groot-Brittannië, Frankrijk en Singapore zijn mensen opgelicht.

Twijfel? Controleer de boeking en neem contact op met het hotel

Uiteraard kan het voorkomen dat er daadwerkelijk een probleem is met de betaling. Krijg je hier een bericht over van het hotel? Controleer dit dan bij de gegevens van de boeking. En klik in ieder geval nooit op links. Om zeker te weten dat het bericht klopt, kun je zelf contact opnemen met het hotel en vragen om extra informatie of opheldering. Wil je meer weten over phishing en het herkennen hiervan? In dit artikel van MAX Meldpunt vind je tips en verdere uitleg.

Andere oplichting op boekingssites

Naast phishing vindt er ook nog ander soort oplichting plaats op verschillende boekingssites. MAX vakantieman besteedde hier al eerder aandacht aan in de uitzending van 3 juli 2023. Die kun je hier terugkijken. Of lees het artikel hieronder waarin we uitleggen hoe je oplichting kunt voorkomen als je een vakantiehuis boekt.

Bron: Redactie MAX vakantieman, Booking.com, ANP, BNR Nieuwsradio, NOS. Foto’s: Shutterstock en redactie MAX vakantieman.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • anne_B
    anne_B

    Goedendag, ik heb een hotel op booking.com staan maar sinds 3 maanden krijgen wij ontzettend veel valse boekingen via booking.com binnen. Een extreme vorm van phising waarbij we soms 10 valse boekingen binnenkrijgen met persoonlijke gegevens van mensen zoals creditkaart gegevens.

    Booking.com reageert echter totaal niet. Ik vroeg me af of er ook andere booking.com partners zijn met dezelfde problemen en wat hier aan gedaan zou kunnen worden.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!