Ongehinderd doorrijden tijdens een autovakantie? Dit zijn de voor- en nadelen van een tolbadge

09 juni 2023
3 Min. leestijd

Ga je met de auto op vakantie naar Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal? Dan ontkom je niet aan tolwegen. Een tolbadge, waarmee je automatisch betaalt bij de tolwegen, kan dan uitkomst bieden. Maar wanneer is het wel en niet verstandig om er een aan te schaffen? Dit zijn de voor- en nadelen.

Wat is een tolbadge?

Een tolbadge of tolkastje is een apparaat die ervoor zorgt dat de vereiste tol bij een tolweg automatisch van je rekening (of creditcard) wordt afgeschreven. Zo kun je makkelijker door een tolpoort rijden, omdat je niet een handeling hoeft te verrichten voor de transactie. Je mag dan door een poort met een t, daar wordt het kastje gescand en kun je gelijk doorrijden. Meestal hoef je niet te stoppen. In sommige landen wordt het kenteken van de auto gelezen in plaats van het kastje, hier dien je wel rustig door de poorten te rijden.

Je dient het kastje in het midden van de voorruit achter de achteruitkijkspiegel te plaatsen. Let er op dat je dit goed doet, ander wordt het kastje niet herkend en kan dat voor onnodige kosten zorgen.

Hoeveel voordeel haal je uit zo’n kastje?

Voor een reis naar Frankrijk, Spanje of Portugal kan het kastje voordelig zijn. Je kunt immers met hetzelfde kastje in al deze landen terecht. Ook voor een reis naar Italië, maar dan is het kastje wel een paar euro duurder. Je kunt met het de tolbadge sneller doorrijden door de tolpoorten, en mist geen onvoorziene tolwegen. Zo zijn er in Frankrijk snelwegen zonder tolpoorten, waar je wel tol moet betalen. Reizigers die normaal gesproken zonder tolbadge betalen kunnen – door de slechte aanwijzingen – deze soort tolweg niet goed herkennen. Zo wordt de tol vaak niet betaald en is de kans op een boete groot. Met een tolbadge wordt het bedrag aan het einde van de maand in een keer van je rekening afgeschreven of je creditcard als je die daarvoor gebruikt. Zo heb je ook meteen een goed overzicht van de tolkosten van je reis.

Wat zijn de nadelen?

Het is belangrijk dat je van tevoren weet of je elk jaar naar een van de landen toe reist. Doe je dit niet? Dan kun je te maken krijgen met extra kosten. Zo betaal je 10 euro per jaar extra als je het kastje 2 jaar niet hebt gebruikt. Ook betaal je per maand dat je gebruik maakt van de tolbadge gebruikskosten per land. Dit komt neer op zo’n 3 euro per maand, per land (bij een overgang naar een nieuwe maand, betaal je dus 2 keer gebruikskosten). Met als uitzondering Portugal en Spanje, de landen samen tellen als 1 land. Wanneer je in plaats van een papieren factuur kiest voor een online versie krijg je wel korting. Wat de exacte prijzen zijn kun je hier terugvinden.

Wil je een tolbadge aanvragen? Vergeet dan niet je identiteitsbewijs en kentekenbewijs mee te nemen.

Bronnen: ANWB, Frankrijk.nl. Foto: Shutterstock.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • B.U.S.
  B.U.S.

  Slap niet compleet verhaal.
  Ik kon mijn kastje niet aan een creditkaart koppelen bij de ANWB-winkel.
  Kastje is ook te gebruiken in parkeergarages.
  Je betaalt niet voor elk land €3,00 per reismaand maar voor F Es en P.

 • Karin
  Karin

  Beste mensen,
  Veel beloven maar soms zeer weinig geven. wat de ANWB niet vermeld is dat je het kastje in bruikleen hebt van de Franse overheid. De ANWB is slechts tussenpersoon en wanneer je kastje het niet doet moet je naar een servicestation in Frankrijk. Deze zitten vooral aan de Route de Soleil en daar heb je in west Frankrijk niks aan. Ook bij terugkomst in nederland wordt je door de ANWB niet geholpen want zij verkopen het ding slechts, ze controleren de batterij en dat is het dan. Je moet zelf contact openemen met Fulli, zij hebben inmiddels het beheer van deze dingen overgenomen. De ANWB wil je wel een nieuw kastje regelen maar die moet je kopen. Verder gaat de "service" niet werd mij te verstaan gegeven. Ik heb nu het mailadres van de klantenservice van Fulli gekregen en verder zoek je het maar uit. " wij kunnen helaas niets voor u doen" , volgens mij haalt de ANWB willen en kunnen door elkaar.
  Gelukkig wordt je na het gepsrek wel gevraagd wat vind van de dienstverlening :(.

 • roberts
  roberts

  Fulli Nomade + kost 1,70 per gebruikte maand en is ook geschikt voor Italie.
  Als U een gehandicapten parkeerkaart heeft is deze zelfs gratis, aanvragen op fulli.com ook in het Nederlands !

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!