Fatbikes, wat zijn het en ben je verzekerd als je er op rijdt?

22 augustus 2023
3 Min. leestijd

Steeds vaker rijden ze op de weg: fatbikes. Voor het besturen van de fiets met dikke banden is geen helmplicht vereist, hij is daarom ontzettend populair. Met name beginnende deelnemers aan het gemotoriseerde verkeer besturen zo’n e-bike. Toch blijkt dat de fietsen vaak worden verkocht zonder goedkeuring van de RDW. Dit betekent dat de fiets veel harder gaat dan mag, of het heeft een te hoog vermogen. Zo ben je niet verzekerd en is de kans op ongelukken groter.

Het aantal fatbikes in Nederland is nog lastig te meten, omdat ze vaak als e-bike worden verkocht.

Wat zijn fatbikes?

Een fatbike is een fiets met grote, brede banden. De fietsen zijn ooit bedoeld om op een oneffen ondergrond te rijden zoals zand, sneeuw en modder. De fiets wordt ook wel een off-road fiets genoemd. De meeste fatbikes hebben een geïntegreerde elektromotor, maar je moet er nog wel bij trappen. Dat werkt vergelijkbaar als de elektrische fiets.

Goedkeuring RDW-fiets

Als je een goedgekeurde fatbike bezit ben je gewoon verzekerd, mits je een verzekering hebt. De RDW keurt of zo’n fiets niet harder dan 25 kilometer per uur kan en of het vermogen niet hoger is dan 250 Watt. De fiets wordt dan voorzien van een gele kentekenplaat. Als de e-bike niet door deze keuring komt mag je er officieel niet mee rijden op de openbare weg. Doe je dit wel? Dan ben je niet verzekerd.

Maar let op, steeds meer verzekeringsmaatschappijen stoppen met het verzekeren van fatbikes. Dit komt omdat de fietsen razendpopulair zijn voor dieven, maar ook de kosten door schade zijn gemiddeld fors hoger dan bij ongevallen met ‘gewone’ fietsen.

Verkeersveiligheid

Het komt toch vaak voor dat niet-goedgekeurde fatbikes in het verkeer worden gesignaleerd. Volgens de inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat dit ten koste van de verkeersveiligheid. In 2021 lopen meer tieners tussen de 12 en 17 jaar verwondingen op bij ongelukken met een elektrische fiets. In 4 jaar tijd stijgt het aantal slachtoffers met ernstig letsel van 4 naar 22 procent.

Geen helmplicht bij fatbike

In principe mag een fatbike niet harder dan 25 kilometer per uur. Het is daarom niet verplicht om een helm te dragen. Echter gebeurt het vaak dat de fietsen worden opgevoerd. Ze rijden dan soms dubbel zo hard dan is toegestaan. “Ook hoor je ze niet aan komen rijden vanwege de elektrische aandrijving”, zegt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond tegen De Telegraaf. “Maar ook de fatbikes met gashandel rijden knetterhard”.

De verkoop van opvoersystemen is niet verboden, maar ermee rijden op de openbare weg wel.

Waarschuwing

De ILT heeft onlangs al 27 online aanbieders van fatbikes een waarschuwing gegeven. De fietsen die zij verkopen blijken harder te gaan dan de toegestane snelheid, of hebben een te hoog vermogen. Vanaf 1 december 2022 volgt een nieuwe inspectie. Als de fietsen zonder goedkeuring dan nog steeds worden verkocht, riskeren de verkopers een door de ILT opgelegde last onder dwangsom om een eind te maken aan de overtreding.

Bronnen: ILT, De Telegraaf, NOS. Foto: ANP foto

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!