30 kilometer per uur wordt bijna overal de norm in Amsterdam, dit moet je weten

05 oktober 2023
2 Min. leestijd

Woon je in Amsterdam of ben je van plan er een dag naar toe te gaan? Dan kun je zomaar de nieuwe verkeersborden tegenkomen. Want vanaf 8 december 2023 mag je in Amsterdam namelijk op de meeste plekken ‘slechts’ 30 kilometer per uur rijden. Hiervoor heeft de gemeente alvast de borden geplaatst. Hierop is een stikker geplakt die de nieuwe regel inluidt.

Maximaal 30 kilometer per uur

De snelheidsregel zal gelden op meer dan 80 procent van de Amsterdamse wegen. De gedachte achter de maatregel is om meer zware ongelukken te voorkomen. De kans om een ongeluk te overleven is 95 procent bij de snelheid van 30 kilometer per uur. Bovendien wordt het op deze wijze niet alleen veiliger, maar ook stiller (qua geluid) op de weg. Overigens mogen bussen en trams op een aparte baan soms nog wel 50 kilometer per uur rijden.

 

 

 

 

Met welke maatregelen wordt de snelheidslimiet gehandhaafd?

Om te zorgen dat alle bestuurders zich aan de limiet gaan houden, gaat de Gemeente Amsterdam de volgende maatregelen treffen:

  • Ledborden met smileys: hiermee worden reizigers op de juiste snelheid gewezen;
  • (Flex)flitsers: door het gebruik van flitsers kunnen bestuurders worden beboet als ze te hard rijden, flexflitsers werken hetzelfde, maar staan niet op een vaste plek;
  • Spaarpalen: met dit spaarsysteem krijgen buurtbewoners een klein geldbedrag wanneer bestuurder zich aan het snelheidslimiet houden. De eerste paal die wordt geplaatst is nog wel een pilot;
  • Les op middelbare scholen: middelbare scholieren krijgen les over de nieuwe snelheidslimiet. Ook kunnen zij met een test ervaren hoe een botsing van 30 en 50 kilometer per uur aanvoelt;
  • Belijning op de weg aanpassen: het verschil van wegen waar je 30 of 50 kilometer per uur mag rijden wordt door middel van extra belijning benadrukt;
  • Aanleg aparte OV-banen: op sommige plekken worden aparte OV-banen aangelegd om het openbaar vervoer goed door te kunnen laten rijden. Hier mogen bussen en trams nog wel 50 kilometer per uur rijden.

Vanaf 8 december 2023 zal de nieuwe maatregel gaan gelden. Een nacht van tevoren zullen de stickers van de borden worden verwijderd, zodat de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur zichtbaar wordt.

Bronnen: Gemeente Amsterdam, NU.nl, NH Nieuws. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!