Een meteorenzwerm meemaken? Mogelijk kun je in de nacht van 14 op 15 december de sterrenregen goed zien

12 december 2023
2 Min. leestijd

Op dit moment is de 2e meteorenzwerm van dit jaar aan de gang. In de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 december 2023 kun je de zogenoemde Geminiden goed zien. Althans, als het weer het toelaat. In deze nacht is de storm op zijn piek waardoor de ‘vallende sterren’ goed zichtbaar zijn.

Wat is een meteorenzwerm?

Wanneer we spreken over een meteorenzwerm, gaat het daadwerkelijk over ruimtepuin dat lichtflitsen veroorzaakt. Kleine stukjes puin lichten de hemel op, doordat ze met zo’n 125.000 kilometer per uur worden afgevuurd. Deze flitsen bij elkaar noemen wij sterrenregen, oftewel een meteorenzwerm. Ook al zijn het geen sterren of meteoren die we zien.

Hoe vaak kun je een sterrenregen zien?

Meteorenzwermen keren regelmatig terug. Het is vaak rond dezelfde tijd van het jaar te zien. Maar soms is de piek overdag, waardoor ze ’s nachts niet meer (goed) te zien zijn. Het gaat namelijk vaak om een periode van zo’n 24 uur dat het fenomeen in theorie goed zichtbaar is. Als een deel van de piek in de nacht valt is het met het blote oog goed te aanschouwen.

Wat is de beste plek om naar de sterrenregen te kijken?

In de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 december kun je de meteoren goed zien. Gezien de Geminiden vanuit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini) lijken te komen, kun je ze in het begin van de nacht in het oosten het best zien. Aan het einde van de nacht is het in het westen beter te zien. Het is van belang dat je op een donkere plek bent waar geen licht schijnt. Maar het aller belangrijkste is dat de lucht helder is.

In welk land zie je de Geminiden het best?

De Amerikaanse reiswebsite TheTravel heeft een top 10 lijst gemaakt van landen in de wereld waar je sterrenregens het beste kunt zien. Nederland staat overigens op plek 9 met de Boschplaat op Terschelling. Hoger op de lijst op plek 4 en 3 staan respectievelijk The Mercantour National Park in Frankrijk en Northumberland in het Verenigd Koninkrijk. Op plek 1 staat – iets verder van Nederland vandaan – Death Valley National Park in Nevada en Californië.

Bronnen: Astronomie.nl, Hemel.Waarnemen, HLN.be, The Travel. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!