(In het buitenland) verplichte veiligheidshesjes voor in de auto zijn meestal onveilig

15 februari 2024
2 Min. leestijd

Heb je veiligheidshesjes in de auto liggen? Of gebruik je er 1 tijdens het hardlopen. Veel veiligheidshesjes zijn namelijk helemaal niet zo veilig. Uit onderzoek van ANWB en ADAC (dat in Duitsland vergelijkbaar is met de ANWB) blijkt dat 35 procent van de 14 geteste hesjes niet goed (genoeg) reflecteren. En dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Voor een auto met pech, maar ook voor fietsers, motorrijders of hardlopers die de gele of oranje hesjes dragen om op te vallen.

Waarom zijn de veiligheidshesjes zijn gevaarlijk?

Veel van de online aangeboden hesjes zijn niet veilig genoeg en voldoen niet aan de Europese norm. Het gaat om 14 verschillende hesjes die experts hebben getest. 5 ervan reflecteren niet of nauwelijks, aldus de ANWB. Wanneer je met pech of een ongeluk langs de weg komt te staan is het belangrijk om goed gezien te worden, met name in het donker.

Hoe weet ik of mijn veiligheidshesje veilig is?

Het is nu belangrijk om je veiligheidshesje(s) te controleren. Je kunt zelf eenvoudig testen of een hesje goed reflecteert. Je houdt het lampje van een smartphone of zaklamp op een afstand van zo’n 3 meter van een hesje. Bij het schijnen wordt een stralend witte streep zichtbaar. Je kunt het zelfs nog voor aankoop in de verpakking testen als deze van transparant plastic is. Ook kun je controleren of in een hesje de volgende code is ingenaaid: EN ISO 20471. Bij een goed hesje is dit label zeker aanwezig, omdat het dan getest is in een lab.

Waarom moet ik veiligheidshesjes in de auto hebben liggen in het buitenland?

In het buitenland, zoals in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje en Kroatië is het verplicht om veiligheidshesjes in de auto te hebben liggen. Dit komt omdat je dan goed zichtbaar bent in geval van pech of een ongeluk. In Nederland zijn de hesjes overigens niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden.

Bronnen: ANWB, ANP. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!