Nederland krijgt straks nog meer flexflitsers, dit is waarom

30 oktober 2023
1 Min. leestijd

Nog steeds appen te veel automobilisten achter het stuur, of rijden ze te hard. Daarom gaat het Openbaar Ministerie in totaal 150 flexflitsers inzetten. Dit type flitspaal, in 2022 geïntroduceerd in Nederland, blijkt daarmee een succes. 

Flexibele flitspalen en focusflitsers

Sinds november 2022 zijn de eerste 28 flexflitsers ingezet. Dit worden er straks 150. Naast de ‘gewone flexflitsers’ zijn 50 daarvan – eveneens flexibele – focusflitsers. Deze herkennen wanneer mensen aan het appen of bellen zijn in de auto. Het gaat hierbij om mensen die niet handsfree bellen. Focusflitsers zullen op viaducten of op hoge palen langs de weg worden geplaatst. De komende jaren zullen de 150 palen op verschillende nieuwe plekken worden geplaatst.

Waarom geen vaste flitspalen?

Het succes van flexflitsers zit hem in de onvoorspelbaarheid. Zo’n verplaatsbare paal heeft geen vaste plek, waardoor automobilisten meer rekening moeten houden met de verkeersregels. De maatregel beïnvloedt het rijgedrag aanzienlijk, omdat de palen om de 2 maanden van locatie veranderen. Naast de flexibele flitspalen blijven de 650 vaste flitspalen in Nederland op hun vertrouwde plek staan.

Wil je weten wat een flexibele flitspaal precies inhoudt? Dat kun je in dit artikel lezen.

Bronnen: ANP, ANWB, De Telegraaf, NOS. Foto: ANP.

Wil je meer weten over nieuwe verkeersregels in Nederland of het buitenland?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!