Bewandel het Hondsrugpad: dé wandelroute van 2022

19 september 2022
2 Min. leestijd

Hou je van wandelen? Dan mag je dé wandelroute van 2022 niet overslaan. Dit jaar is het Drentse Hondsrugpad uitgeroepen tot mooiste wandelroute van de Benelux. Het Hondsrugpad is een etappe van een langere route. We leggen het uit. 

Oordeel van de jury

De jury van de jaarlijkse wedstrijd voor de mooiste Wandelroute, een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, is dit jaar erg positief over het Hondsrugpad. Volgens hen heeft de route een perfecte bewegwijzering, een grote afwisseling aan landschappen en een bondige wegbeschrijving in de vorm van een routegids. Ook het grote aandeel aan onverharde paden en de evenwichtige mix van natuur en cultuur maken het Hondsrugpad dit jaar de winnaar, schrijft de Fiets en Wandelbeurs op hun site.

Wat is het Hondsrugpad?

Het Hondsrugpad is het Nederlandse deel van het INTERREG-project Hondsrugpad-Hünenweg dat de geoparken De Hondsrug en TERRA.Vita in Duitsland met elkaar verbindt. In totaal is deze route 325 kilometer lang, waarvan het Nederlandse deel 166 kilometer beslaat. Je kunt de route beginnen in Groningen, doorlopen naar Meppen en daarna over de Duitse grens verder wandelen naar het eindpunt: Osnabrück.

Landschap

Tijdens de wandeling zijn verschillende landschappen en bijzonderheden te zien. Via oude paden loop je door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden. Daarnaast kom je door eeuwenoude dorpen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Als kers op de taart kun je onderweg 5000 jaar oude hunebedden, oftewel Drentse grafmonumenten, bewonderen.

Dagetappes

Wil je het Hondsrugpad bewandelen? Dan kun je in Nederland kiezen uit 9 van de in totaal 20 dagetappes. Deze variëren van 13 tot 25 kilometer per wandeling. De etappes, gemarkeerd met gele bordjes waarop een blauwe ‘H’ staat, starten en eindigen bij een informatiepaneel waarop je de lokale bezienswaardigheden en een gedetailleerde kaart kunt zien. Wil je na een lange dag wandelen overnachten om de volgende dag weer verder te trekken? Dan kun je terecht bij verschillende hotels, hostels en B&B’s langs de route. Alle informatie over het Hondsrugpad vind je hier.

(Bron: Fiets en Wandelbeurs, Wandelnet.nl, Hondsrug, Huenenweg. Foto: Shutterstock) 

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!