Binnenkort met de nachttrein naar Berlijn? Plan dat nog meer Europese steden volgen

07 februari 2023
3 Min. leestijd

Het is nog even wachten, maar vanaf 25 mei 2023 kun je met de nachttrein naar Berlijn. De verbinding zal verschillende tussenstops maken in Nederland. Zo zijn er verspreid over het land stations te vinden waar de trein stopt.

Elke dag naar Berlijn

Omdat de spoormarkt in Europa een vrije markt is, kan de het bedrijf European Sleeper de nachttrein aanbieden. De trein vertrekt vooralsnog niet elke dag, maar op vaste dagen. Dit zijn maandag, woensdag en vrijdag. De ambitie is om de trein later dagelijks te laten vertrekken.

Eigenlijk naar Praag

Het oorspronkelijke idee van de nachttrein is om naar Praag te rijden. Vanwege capaciteitsproblemen en te weinig geschikte rijtuigen, blijkt dat nog niet haalbaar. Vanaf december 2023 is het wel mogelijk om via Dresden naar de hoofdstad van Tsjechië te reizen.

European Sleeper hoopt later nog meer populaire bestemmingen toe te voegen aan hun aanbod. Zo kun je straks al slapend per trein naar al je favoriete Europese steden.

Zitten of liggen

Er zijn 3 verschillende prijsklassen die de nachttrein hanteert. Dit zijn 49 euro voor een zitplek, 79 euro voor een ligplek en 109 euro voor een extra comfortabel slaaprijtuig. Kinderen onder de 4 jaar reizen gratis. Voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar geldt een gereduceerd tarief.

Berlijn eerste bestemming voor de nachttrein

De verbinding naar Berlijn is de eerste bestemming die het bedrijf weet waar te maken. Wanneer er meer rijtuigen beschikbaar zijn, wil European Sleeper toewerken naar een dagelijkse verbinding. De treinstellen moeten nu nog worden gehuurd, hierdoor zijn ze niet altijd aanwezig.

Je kunt straks in- en uitstappen op de stations in Roosendaal, Rotterdam, Amsterdam en Deventer. Ook kun je instappen in Den Haag en Amersfoort, maar bij deze stations kun je dus niet uitstappen.

Meer bestemmingen

European Sleeper werkt ernaartoe om meer bestemmingen toe te voegen. Zo hopen ze via Montpellier en Marseille naar Nice te rijden. Ook wordt er gewerkt aan een nachttreinverbinding naar Kopenhagen, Barcelona en Warschau.

Vliegen wordt duurder

Omdat vliegen vanaf 2023 fors duurder wordt, is een nachttrein een goedkoper alternatief. Vliegen kost namelijk veel meer sinds luchtvaartmaatschappijen moeten betalen voor hun CO2-uitstoot. Bovendien is de belasting op vliegtickets verhoogd. Daarnaast is reizen met de trein vooral een duurzamer alternatief in plaats van vliegen. En bonus is dat je, als het langer licht blijft en vroeg licht is, ook nog kunt genieten van de omgeving waar je doorheen reist.

Bronnen: RTL Nieuws, Libelle, European Sleeper. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!