Ga je met de auto naar Parijs? De parkeerkosten zijn afhankelijk van het gewicht van je auto

08 februari 2024
3 Min. leestijd

Na een referendum onder de bewoners in Parijs is het duidelijk: ze willen af van de grote en zware SUV’s die een gevaar vormen voor de inwoners. Daarom koos meer dan de helft (54,5 procent) van de stemmers voor hogere parkeerkosten voor zware auto’s. De maatregel zal voornamelijk bezoekers van de Franse hoofdstad treffen.

Wat gaat er veranderen aan de parkeerkosten in Parijs?

Ondanks dat de opkomst van het referendum laag was (minder dan 6 procent van de inwoners van Parijs), stemde de meerderheid wel voor de nieuwe regel. Die luidt: is je auto zwaarder dan 1,6 ton (1600 kilo)? Dan betaal je 2 tot 3 keer zo veel parkeerkosten, de prijs hangt af van de plek in de stad. Daarnaast lopen de kosten op naarmate de duur van je parkeersessie. Volgens de NOS betaal je voor 6 uur parkeren straks 225 euro (met een te zware SUV), tegen 75 euro bij een auto onder de 1,6 ton.

Overigens hoeven Parijzenaars zelf zich geen zorgen te maken, de meesten hebben een parkeervergunning die uitgezonderd is van de maatregel. De hoge tarieven zijn dus voornamelijk voor toeristen bestemd.

Hoeveel kost een uur parkeren in Parijs?

Parkeren in het centrum van Parijs kost op het moment van schrijven 6 euro per uur. Binnenkort betaal je meer als je een zware auto met brandstofmotor, of een plug-in-hybride in een Parijse straat wilt parkeren. Het gaat om 18 euro per uur voor een plekje in de binnenstad als je auto 1,6 ton of meer weegt. Buiten het centrum wordt het uurtarief 12 euro. Wel geldt er een uitzondering voor volledig elektrische auto’s, voor dergelijke voertuigen betaal je het hoge tarief pas als ze meer dan 2 ton wegen. Ook voor zakelijke bestelwagens betaal je pas meer als ze zwaarder dan 3,5 ton zijn.

Waarom worden de uurtarieven hoger voor zwaardere auto’s in Parijs?

De inwoners van de Franse hoofdstad zijn de vele zware auto’s zat. De auto’s zijn gevaarlijker dan voertuigen met een lager gewicht. Er gebeuren regelmatig ongelukken mee en het letsel bij een ongeval met een SUV is vaak veel ernstiger. Daarnaast is de uitstoot van een zware auto vaak veel groter dan een lichtgewicht. Het gaat om 10 tot 20 procent meer broeikasgassen dan bij andere auto’s. Een reden voor de Parijzenaren om de auto’s uit de stad te weren.

Wanneer gaan de nieuwe parkeerkosten in?

Wanneer de nieuwe parkeerkosten precies ingaan is nog niet duidelijk. Wel is het streven van de burgemeester per 1 september 2024.

Niet alleen de parkeerkosten veranderen in Parijs, in 2024 is de maximumsnelheid op de ringweg rond de stad (Périphérique) ook verlaagd.

Bronnen: ANP, NOS, Volkskrant. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!