Het is lente! En dat betekent meer motorrijders op de weg: zo blijf je alert

31 maart 2024
2 Min. leestijd

Heb je de eerste warme zonnestralen al gevoeld? De meeste motorrijders namelijk ook. Je merkt dat de motoren meteen weer uit de schuur of garage worden gehaald bij het warmere weer. Op de (snel)weg glippen ze dan ook aan je voorbij. Een reden om extra op te letten op de (snel)weg als automobilist. Op deze manieren blijf je alert.

Waar moet ik op letten als er een motorrijder vlakbij rijdt?

Bedenk je (vooral in het voorjaar) dat de aanwezigheid van vele motoren op de weg niet alleen wennen is voor jou, maar ook de motorrijder zelf moet er weer in komen. Wees dus extra voorzichtig met onverwachte bewegingen. Zorg ook dat je voldoende afstand houdt van de motorrijder. Let er bijvoorbeeld op dat je geen ruitenwisservloeistof spuit als er een motor achter je rijdt, dit kan in iemands gezicht komen en zo een schrikreactie veroorzaken. Het zal weinig verbazing wekken, maar het blijft ook belangrijk om je zijspiegels in de gaten te houden.

Mogen motorrijders tussen auto’s doorrijden bij een file?

Ja dat mag. Sterker nog, dat is zelfs bevorderlijk voor een kortere duur van de file. De rij voertuigen zou namelijk nóg langer zijn als motorrijders ook moeten wachten. Daarnaast is het voor hen veiliger om door te rijden. De meeste ongelukken gebeuren namelijk achteraan in de file. Doordat motoren door blijven rijden, is de kans op een ongeluk (voor hen) kleiner. En dat is maar goed ook, want motorrijders zijn het meest kwetsbaar. Er gelden wel bepaalde regels voor motorrijders als ze tussen auto’s door rijden, die legt de ANWB hier uit.

Waar kan een motorrijder zelf rekening mee houden?

Voor motorrijders geldt: kijk goed door je zijspiegels, vooral als je van rijbaan wisselt. Zorg hierbij dat je genoeg afstand houdt van auto’s zodat je voldoende tijd hebt om te anticiperen op een onverwachte remactie van een ander voertuig. Ook al rijd je makkelijk door files, ga ook niet harder dan 10 kilometer per uur als je tussen de auto’s door rijdt. Niet elke automobilist let even goed op. Rijd je harder? Dan hebben andere weggebruikers minder tijd om je te zien en kan een onverwachte beweging verkeerd voor je aflopen.

Bronnen: Rijkswaterstaat, ANWB. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!