Onontdekte plekken voor een vakantie in eigen land: Amersfoort

29 juni 2020
3 Min. leestijd

Nu we door de coronacrisis in vakantietijd meer aangewezen zijn op een vakantie in eigen land, willen we plaatsen, dorpen, plekken en gebieden onder de aandacht brengen die misschien niet direct voor de hand liggen. Dit doen we niet alleen. We werken samen met verslaggever Koen van MAX vakantieman. Die bezoekt in de zomer van 2020 onontdekte parels in Nederland. Wij reizen met hem mee, geven tips en belichten weer andere plaatsen en plekken waar Koen niet naar toe kan. Deze week: Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg.

Amersfoort

Amersfoort, voorheen Amsvorde, ligt aan de rivier de Eem. Aan de noordkant licht het tegen de Utrechtse Heuvelrug aan en ten zuiden aan het hoger gelegen Hoogland. De stad staat bekend om zijn oude karakteristieke panden, grachten en wallen. De muur om Amersfoort dateert uit 1380. Toen werd begonnen met de bouw. De realisatie van de 2850 meter lange muur is pas in 1450. De krijgt een aantal poorten, de Koppelpoort is daar een mooi voorbeeld van. Vanwege de centrale ligging worden rond Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende militaire legerplaatsen ingericht. De Duitsers richten Kamp Amersfoort op waar gedurende de oorlog 37.000 mensen gevangen worden gehouden. Na de Tweede Wereldoorlog komt de ontwikkeling en groei van Amersfoort moeizaam op gang. Dat verandert als de stad begin jaren 80 de Groeistad-status krijgt. In de jaren die volgen verrijst de ene nieuwbouwwijk na de andere. Met de komst van wijken als Kattenbroek, Schothorst en Vathorst, is Amersfoort één van de snelt groeiende steden.

Genoeg te doen

Het is niet alleen een lust voor het oog om door Amersfoort te lopen. Er is ook genoeg te doen. Verken de stad vanaf het water. De Waterlijn stuurt u langs prachtige gevels, door eeuwenoude poorten en monumentale gevels. Kunstminnend Nederland kan zijn hart ophalen in Kunsthal KAdE, het Mondriaanhuis of museum Flehite. Normaal gesproken, in niet coronatijd, kunt u de Onze Lieve Vrouwentoren bezoeken en beklimmen. Het geeft een prachtig uitzicht over de stad. Vlak naast de oude binnenstad ligt nog een bijzondere historische plek: De Nieuwe Stad. In onder andere de voormalige Prodentfabriek hebben zich tal van  bedrijven gevestigd. Kortom, er is genoeg te doen en te zien.

Bunschoten-Spakenburg

Op ongeveer 13 kilometer van Amersfoort ligt de gemeente Bunschoten-Spakenburg. Vooral Spakenburg, gelegen aan het water, is de moeite van een bezoek meer dan waard. In de museumhaven is genoeg te zien en te doen. Want u kunt bijvoorbeeld een vaarttocht met een botter maken. Of breng een bezoek aan de botterwerf. Het is één van de oudste werven in Nederland en nog altijd in gebruik. Ga zitten op één van de terrasjes en kijk uw ogen uit. Bekend staat Spakenburg om zijn Spakenburgse dagen. Op 4 woensdagen in juli en augustus kunt u uw hart ophalen op één van de grootste braderieën. Een traditie die al 50 jaar duurt. Helaas kan door de coronacrisis de geplande jubileumeditie van 2020 niet doorgaan. Maar in 2021 wordt het alsnog gevierd. Maar ook zonder de Spakenburgse dagen is het goed toeven.

Koen op de Kaart

De avonturen van Koen op de Kaart zijn te volgen op de Facebookpagina van MAX vakantieman.

Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!