Ontdek hoe Nederlanders door de jaren heen hun vakantie invullen tijdens deze 2 vakantietentoonstellingen

23 juni 2024
2 Min. leestijd

Vanaf de jaren 60 wordt op vakantie gaan voor veel burgers langzaamaan de norm. Maar van toen tot nu is er onwijs veel veranderd in hoe Nederlanders hun vrije tijd doorbrengen. Ben je benieuwd hoe dat van toen tot nu is gegaan? Bezoek dan in 2024 De Grote Vakantietentoonstelling in Den Bosch of ga naar het Volksbuurtmuseum in Utrecht voor een blik terug in de tijd.

Wat houden de tentoonstellingen in?

Vakantie is niet alleen ontspannen, maar ook onderdeel van wie wij als Nederlanders zijn. Door de tijd heen is vakantie vieren van iets heel exceptioneels naar bijna alledaags geworden. Die tijdreis zie je in het Design Museum in Den Bosch. Hier speelt design, met name van de onvergetelijke attributen die bij vakantie horen, een grote rol spelen.

Ook in het Volksbuurtmuseum in Utrecht zie je hoe Nederlanders massaal eropuit trokken. In de collectie kun je ontdekken wat de buurtbewoners dreef om op vakantie te gaan, of welke uitstapjes toen gebruikelijk waren.

Wat kun je zien op De Grote Vakantietentoonstelling zien?

Ken je de routekaarten van de ANWB nog? Of ging je vroeger altijd naar het strand in Scheveningen? Objecten en foto’s van typisch Nederlandse vakanties zijn te zien tijdens de expositie in Den Bosch. Maar het gaat niet alleen over vroeger. Ook zie je gaandeweg de bewustwording van Nederlanders over de negatieve invloed van ons reisgedrag.

Volgens het Design Museum wordt onze vakantie grotendeels beïnvloed door de vormgeving van objecten en landschap waarin we ons in begeven.

Ben je nog niet klaar met de typisch Nederlandse vakanties?

In het Volksbuurtmuseum in Utrecht is er vanaf 24 mei 2024 een speciale collectie over de vakantiegewoonten van Utrechters uit Wijk C sinds de jaren 60. Vakantie is destijds hét hoogtepunt van het jaar, want het alledaagse leven daarbuiten was voor velen juist een sober bestaan. De voorpret begint daarom een stuk eerder dan nu. De tentoonstelling bestaat uit interviews van (oud)bewoners. Ook kom je te weten hoe fietsvakanties toen gingen, of hoe er toen werd gespaard voor vakantie.

Tot wanneer zijn de vakantietentoonstellingen te zien?

De Grote Vakantietentoonstelling is van 6 juli tot en met 10 november 2024 te zien in het Design Museum Den Bosch. De expositie in het Volksbuurtmuseum in Utrecht is van 24 mei tot en met 15 september 2024.

Bronnen: Museum.nl, Design Museum Den Bosch. Foto: Kip Kuiken, jaren 60. Foto Kip Caravans.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!