Voer in dit populaire vakantieland liever geen eten en drinken aan zwerfdieren, anders kun je rekenen op een boete

22 april 2024
2 Min. leestijd

Op je vakantiebestemming kun je te maken krijgen met zwerfdieren. Natuurlijk is dat soms een zielig gezicht, maar toch is het belangrijk om de dieren geen eten te geven. Vooral niet op het Canarische eiland Tenerife. Zij delen daar namelijk boetes uit voor het voeren van zwerfdieren. En die zijn behoorlijk stevig. 

Waarom deze regel?

Het lijkt misschien zielig als je een uitgemergelde hond geen eten mag geven. Maar toch is er een goede reden om dit bij zwerfdieren niet te doen. Zodra je duiven, honden of katten ergens te eten geeft, komen er snel andere beesten op af. Ook dieren die je liever niet op deze plek wilt hebben, zoals ratten en ander ongedierte. Hierdoor kunnen risico’s voor de volksgezondheid ontstaan. Dit geldt op Tenerife dus niet alleen voor zwerfhonden of -katten, maar ook voor vogels. Een goede reden om toch even na te denken of je een stukje brood naar een eend of duif gooit. Sterker nog, naast de eerder genoemde redenen, is dat stukje brood vaak ook nog eens schadelijk voor het dier zelf.

Het voeden van zwerfdieren zorgt dus voor overlast van ongedierte en voor schade aan het dier zelf, maar ook de omgeving kan te maken krijgen met schade door de uitwerpselen van alle dieren die op het eten afkomen.

Hoe hoog is de boete voor het voeren van zwerfdieren op Tenerife?

Een boete voor het voeren van zwerfdieren op Tenerife kan oplopen tot 1.500 euro. En dat dit snel kan oplopen ondervond een vrouw in Santa Cruz op Tenerife. Zij kreeg onlangs een boete van 1.000 euro voor het voeren van vogels. Overigens is zij niet de enige, er zijn al meerderen in een korte tijd beboet. Dat laat dus zien dat er wordt gehandhaafd op de regel.

Zijn er meer steden waar deze regel geldt?

In meerdere grote steden in Nederland zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht is het ook verboden om dieren in de openbare ruimte te voeren. Daar staat zelfs een boete op. Gelukkig zijn deze niet zo hoog als op Tenerife, tussen de 70 en 100 euro. Hoe dit in andere Europese steden is gereld, verschilt per bestemming. Controleer dit op je bestemming om een boete te voorkomen.

Bronnen: Canarian Weekly, Canarias7. Foto: Luis War / Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!