Vaste staanplaats op de camping of het vakantiepark, wat zijn uw rechten?

19 juli 2021
3 Min. leestijd

Het aanschaffen van een chalet, zomerhuisje of stacaravan op een camping of vakantiepark in eigen land is populair. Helaas heerst er veel onduidelijkheid over de rechten van de koper. Want hoe zit het bijvoorbeeld met een gehuurde staanplaats? Mag de verhuurder zomaar de huur opzeggen en wat zijn dan uw rechten? 

Staanplaats stacaravan en chalet

Problemen doen zich voornamelijk voor op het moment dat u een chalet, vakantiehuisje of stacaravan zonder eigen grond koopt. Kiest u ervoor om een accommodatie op gehuurde grond aan te schaffen, dan is het verstandig goed in de gaten te houden wat uw rechten zijn. Voor de huur van recreatiegrond geldt namelijk geen huurbescherming. Het gevolg hiervan is dat u eigenaar bent van het huisje, maar niet van de grond en daar dus ook niet over kan beslissen.

Als u de grond huurt, bent u gebonden aan de regels van de huurovereenkomst. U huurt dan jaarlijks uw vaste staanplaats en aan het einde van dat jaarcontract kan de overeenkomst worden opgezegd. Er is vaak weinig ruimte voor onderhandeling en u bent hierin dan ook erg afhankelijk van de beheerder van de camping of het vakantiepark. In het geval van bijvoorbeeld bedrijfsbeëindiging of herinrichting kan de beheerder eenzijdig de huur verhogen en het contract met een recreant veranderen of opzeggen. Als u bijvoorbeeld grote investeringen doet aan het chalet loopt u dus de kans dat u deze aan het einde van de huurperiode weer moet verwijderen.

Recron-voorwaarden

De Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, Recron, is een brancheorganisatie voor recreatiebedrijven. De organisatie heeft voorwaarden opgesteld waar erkende campings en vakantieparken zich aan dienen te houden, dus ook voor de staanplaats. Houdt goed in de gaten of de camping of het vakantiepark waar u een accommodatie wilt kopen Recron-erkend is. U bent alsnog niet geheel vrij in uw doen en laten, maar een stuk beter beschermd. In de Recron-voorwaarden is bijvoorbeeld vastgelegd dat de ondernemer de overeenkomst niet zomaar mag opzeggen als hij het vakantiepark wil vernieuwen. Dat mag pas als hij een concreet en uitvoerbaar plan heeft. Dit wil zeggen dat hij de benodigde vergunningen al heeft of dat deze op korte termijn te verwachten zijn. De opzegtermijn is dan een jaar.

Aanpassen huur

Recron heeft ook een richtlijn over huurverhoging bij een nieuw contract opgesteld. Een aanmerkelijke huurverhoging van minimaal 10 procent moet bijvoorbeeld 1,5 jaar van tevoren worden aangekondigd. De organisatie wil voorlopig echter niet strijden voor huurbescherming voor mensen met een vaste staanplaats, aangezien dit permanente bewoning in de hand kan werken.

Heeft u een geschil met de campingeigenaar en komt u er samen niet uit? Als recreant kunt u er dan voor kiezen naar de Geschillencommissie Recreatie of naar de rechter te gaan.

Notaris

Denkt u erover om een chalet, vakantiehuisje of stacaravan te kopen? Stap naar een notaris om zaken op papier te zetten. Een notaris kan u bewust maken van de kleine lettertjes in een contract. Door samen de overeenkomst door te nemen weet u wat u koopt en wat u rechten en plichten zijn rond de staanplaats.

Bent u al in het bezit van een vakantieaccommodatie? Raadpleeg dan alsnog een notaris om de huurvoorwaarden vast te leggen. Bij eventuele problemen staat u met voorwaarden op schrift een stuk sterker bij de Geschillencommissie.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 19 juli 2021 met Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, ANWB, HISWA-RECRON, Netwerk Notarissen. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!