Fietsen in 2023? Deze fietsroutes zijn misschien wel de mooiste van Europa

27 december 2022
3 Min. leestijd

Fietsvakanties zijn populair. Het is een buitengewoon gezonde manier om in alle rust te genieten van een omgeving waar je anders met hoge snelheid met de auto doorheen zou razen. Europa is inmiddels rijk aan mooie routes, dus kiezen is lastig. De Fiets en Wandelbeurs nomineerde een drietal wel heel bijzondere fietsroutes, die stuk voor stuk inspireren en uitnodigen tot een fijne fietsvakantie.

Eurovelo5 in België

Niet ver van huis, maar daarom niet minder betoverend zie je België zoals je het nog nooit zag. De Eurovelo5-route had net zo goed Dwars door België kunnen heten, want je fietst van West naar Oost, door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De fietsroute loopt langs en over voormalige spoortrajecten, over jaagpaden langs Vlaamse en Waalse wateren, maar ook dwars door de stad Brussel.

Zorg wel dat je conditie op peil is, want het venijn zit in de staart: in de Ardennen moet er geklommen worden, al hebben de routemakers gekozen voor de wat minder steile hellingen. En die kasseistroken? Die zijn en blijven onvermijdelijk bij onze zuiderburen, maar zijn gelukkig nooit lang en brengen je op plaatsen waar je anders nooit zou komen.

Deense kastelenroute

Als er in Europa 1 gebied is dat de term ‘sprookjesachtig’ verdient, dan is het wel het eiland Fyn, waar de Herregårdsruten, ofwel de Deense Kastelenroute je brengt. Want het is het land van de bekende sprookjesschrijver Hans Christian Andersen die sprookjes als De kleine zeemeermin en De rode schoentjes schreef. Fietsen over het eiland brengt je uitzichten over zee en stranden, langs havens en natuurlijk kastelen. Veel kastelen.

Houd er wel rekening mee dat je, om bij de mooiste plekken te komen, over gravelpaden fietst. Maar dat heeft dan juist weer zijn charme, dat je in een authentieke sfeer bij het volgende landgoed aankomt. De fietsroute is goed en herkenbaar aangegeven met, uiteraard, een kasteel op de bordjes.

De Vänerleden in Zweden

Houd je van avontuur en natuur, dan haal je rondom het Vänermeer je hart op. De omgeving van het grootste meer van Zweden bestaat uit ruige bossen, weilanden en overal de karakteristieke rode huizen. Je moet wel over de nodige fietsvaardigheden beschikken, want de route slingert veelal over gravelpaden en kent de nodige klimmetjes. Zet wel altijd een helm op.

Overnachten is geen probleem, aan het meer liggen tal van campings waar je desnoods een dagje extra kunt uitblazen en een frisse duik kunt nemen. Hoogtepunt bieden de bergen van Kinnekulle, een gebied dat ook wel de ‘Kleine Grand Canyon’ wordt genoemd.

Op 24 februari 2023, de 1e dag van de Fiets en Wandelbeurs, maakt de organisatie bekend welke van bovenstaande fietsroutes het predicaat Fietsroute van 2023 mag dragen.

Bron: ANP, Fiets- en wandelbeurs. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!