Is je spaak losgeschoten? Zo vervang je hem (zelf)

31 januari 2024
2 Min. leestijd

Als je met je fietswiel tegen iets aankomt kan het zijn dat je spaak losschiet of krombuigt. Het lijkt misschien geen groot probleem, maar toch is het veiliger om de fiets zo snel mogelijk te (laten) repareren. Als het om 1 spaak gaat kun je het soms ook zelf doen. Wij leggen uit hoe.

Wanneer moet je je spaak vervangen?

Alle spaken bij elkaar zijn van belang. Ze hebben elkaar nodig om ervoor te zorgen dat de velg niet buigt en dat de fietsband stevig blijft. Schiet er 1 los, of is er 1 kromgebogen? Dan is het vervangen of repareren belangrijker dan je misschien denkt. Voor je het weet heb je namelijk een slag in je wiel.

Hoe vervang je zelf een spaak?

Een spaak vervangen, of opnieuw spannen is vrij eenvoudig. Is hij kapot, dan kun je een nieuwe aanschaffen bij de fietsenmaker. Je kunt hem aandraaien tot hij de juiste spanning heeft. Dit doe je met een spakenspanner. Let op dat je de spaak niet te strak spant, anders kan de velg kromtrekken. Met een spanningsmeter (voor spaken) kun je eventueel exact meten hoe strak hij moet zijn.

Let op, bij elektrische fietsen zijn de spaken dikker, waardoor het vervangen geen simpele klus is. Ga in dat geval gelijk naar de fietsenmaker. Het vervangen kost volgens de Consumentenbond ongeveer 20 euro.

Wanneer moet je naar de fietsenmaker?

Wil je zeker weten of de spanning klopt? Of heb je meerdere losse of kromme spaken? Dan is het raadzaam om naar een fietsenmaker te gaan. Het is belangrijk dat je niet onveilig de weg op gaat.

Gaat het vervangen van de spaken je goed af? Het repareren van je fietsband is ook een zeer eenvoudige doe-het-zelf klus. Dat leggen wij hier uit. Ook kun je op MAX Vandaag lezen hoe je je fietsband het best kunt onderhouden.

Bronnen: ANWB, Consumentenbond, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Trum
    Trum

    Als het om 1 spaak gaat kun je het soms ook zelf doen. Wij leggen uit hoe.

    Die uitleg heb ik gemist. Tussen het aanschaffen bij de fietsenmaker en het aandraaien missen nog wat stapjes.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!