Zo maak je de autoruiten ijsvrij (en voorkom je een dikke boete)

15 december 2022
4 Min. leestijd

Als de temperatuur onder de 0 graden zakt, ontkom je echt niet aan de ijskrabber. Het ijsvrij maken van je autoruiten kan een vervelende en tijdrovende klus zijn, maar het is wel van cruciaal belang. Als je dat onvoldoende of helemaal niet doet, kun je zelfs een boete krijgen.

Wat is de maximale boete als je autoruiten onvoldoende ijsvrij zijn?

De Verkeerspolitie Oost-Brabant heeft in december 2022 een voorbeeld gegeven van hoe het níét moet. 2 automobilisten in ‘s-Hertogenbosch hebben de voorruit van hun auto slechts gedeeltelijk ijsvrij gemaakt. Ze krijgen er allebei een boete van 250 euro voor, plus 9 euro aan administratiekosten.

Die 250 euro is de maximale boete die je kunt krijgen als je voor- en achterruit en je zijramen onvoldoende ijsvrij zijn. Maar als je ook door je buitenspiegels niet voldoende kunt zien, kan er nog eens 150 euro bovenop komen. Desondanks gebeuren er bij koud weer regelmatig ongelukken door voertuigen met (gedeeltelijk) beslagen autoruiten.

Hoe maak je de autoruiten ijsvrij?

Als het gevroren heeft, is het dus belangrijk om ’s ochtends iets langer de tijd te nemen voordat je de auto in stapt. De ijskrabber is het meest gebruikte gereedschap voor beslagen ramen. Deze werkt het best als je hem schuin houdt, want dan gaat hij gemakkelijker door het ijs heen. Denk bovendien aan het ijsvrij maken van de achterruit, ook al heeft je auto achterruitverwarming.

Je kunt het ijs ook weghalen met speciale ontdooispray. Controleer van tevoren wel of deze spray goed voor je auto (de rubbers) en je huid is, voor het geval je ermee in contact komt. Mocht je een plantenspuit hebben, dan kun je die vullen met ruitenwisservloeistof, om het proces te versnellen. En als de autoruiten eenmaal ijsvrij zijn, wrijf dan de binnenkant schoon voordat je gaat rijden. Voor de binnenkant van de voorruit kun je met shampoo aan de slag, om te voorkomen dat de ruit van binnen beslaat.

Wat moet je juist niet doen als je autoruiten bevroren zijn?

Misschien ligt het voor de hand om heet water te gebruiken, zodat het ijs sneller smelt? Dat kun je beter niet doen, want door het plotseling ontstane temperatuurverschil kunnen je autoruiten breken. Lauwwarm water daarentegen kan wel wonderen doen. Een plastic zakje met lichtjes opgewarmd water over de bevroren ruit heen wrijven, het is een methode die steeds populairder wordt. Maar nogmaals: kijk uit dat het water niet te warm is.

Het heeft ook geen zin om je motor alvast te laten draaien tijdens het krabben. Je verbruikt namelijk meer benzine en er komt pas warme lucht als de motor opgewarmd is. Verder is het niet aan te raden om zelf een ontdooispray te maken met water en alcohol. Je loopt het risico dat de rubberen onderdelen van je auto beschadigd raken.

Hoe voorkom je dat je moet gaan krabben?

’s Avonds alvast een anti-ijsdeken over je autoruiten heen leggen, dat kan helpen om ze ijsvrij te houden. Je kunt hiervoor ook een stuk karton of een mat gebruiken, mits je autoruiten schoon en droog zijn. Dan is de auto beschermd tegen nachtelijke kou en houd je (als het goed is) ’s ochtends tijd over, omdat je toch niet hoeft te krabben. Schakel daarnaast de ruitenwissers uit en zet ze omhoog als je de auto verlaat. Zo voorkom je dat ze vastvriezen aan de voorruit.

Bronnen: @Teamverkeerob, Algemeen Dagblad, ANWB, De Telegraaf, MAX Vandaag, Omroep Brabant, Autoweek, De Morgen. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!