Coronapaspoort, wat is het en wat kunt u ermee?

25 mei 2021
4 Min. leestijd

Om in de zomer van 2021 veilig te kunnen reizen, wordt er hard gewerkt aan het zogeheten Digitaal Groen Certificaat (DGC). Met dit coronapaspoort kunt u gemakkelijk laten zien geen gevaar te vormen voor de volksgezondheid. Toch heerst er veel onduidelijkheid over het paspoort. Wat is het precies en hoe werkt het? En bovenal: Wanneer kunt u het gaan gebruiken?

Wat houdt het coronapaspoort in?

Het certificaat wordt gekoppeld aan de CoronaCheck-app. Deze app, van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS), wordt nu al gebruikt voor binnenlandse testevenementen. Het coronapaspoort (DGC) houdt in dat u met een QR-code in de app kunt aantonen dat u gevaccineerd bent, een negatieve testuitslag heeft of recentelijk corona heeft gehad. De precieze vereisten over bijvoorbeeld de recentheid van een testuitslag, kan per lidstaat gaan verschillen. Dit zal de tijd ons leren. Informeer uzelf te zijner tijd goed als u deze zomer op reis gaat!

Een geprinte versie van zo’n QR-code volstaat overigens ook, mocht u dat prettiger vinden of niet in het bezit zijn van een smartphone. Daarnaast werkt de overheid nog aan een alternatieve route om gegevens om te zetten in een DGC, wanneer u geen beschikking hebt over internet en/of een smartphone.

Wat kunt u ermee?

Het hoofddoel van het coronapaspoort is makkelijker reizen binnen de Europese Unie. In veel lidstaten, waaronder Nederland, zal de CoronaCheck-app 2 soorten QR-codes ontwikkelen. De eerste is voor internationaal gebruik: het reizen naar andere landen binnen de Europese Unie. De 2e is voor gebruik in eigen land: toegang krijgen tot bepaalde activiteiten en locaties, zoals theatervoorstellingen, musea en restaurants.

 

Reisadvies loopt af, wat houdt dat in?
Lees ook: Het negatief reisadvies loopt af, wat houdt dat in?

 

Discussiepunten

De afgelopen periode zijn er veel discussies geweest over de invoering van het paspoort, onder andere over verdere quarantaineverplichtingen. Het Europees Parlement pleit voor het laten vervallen van deze verplichtingen, maar lidstaten willen de quarantaineregels zelf in de hand houden. Daarnaast kunnen EU-landen reizigers vragen nog een test te ondergaan, maar dit zal niet de standaard zijn.

Het bekostigen van coronatesten is eveneens een discussiepunt. De Europese Commissie wil de testen in alle lidstaten gratis maken, aangezien degenen die reeds gevaccineerd zijn hier sowieso niet voor betalen. Vooralsnog kunnen lidstaten echter zelf bepalen in hoeverre ze overheidsgeld beschikbaar stellen voor testen. Een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer is in ieder geval voorstander van een gratis coronatest.

Waarborgen privacy

Het waarborgen van de privacy is een belangrijke voorwaarde bij het invoeren van het coronapaspoort. Slechts relevante informatie, namelijk of iemand een gevaar kan vormen voor de volksgezondheid, moet een beperkte tijd in bewaring worden genomen. Het is niet de bedoeling dat bijvoorbeeld de reisbewegingen van individuen worden gevolgd. Er is dan ook geen database die alles bijhoudt. De CoronaCheck-app verbindt enkel en alleen met de prik- of testlocatie om de echtheid van uw paspoort te controleren.

Toch bevat het coronapaspoort uiteindelijk meer gegevens dan Nederland graag had gezien. Met name bij internationale reizen worden veel persoonsgegevens opgenomen. Zo geeft het paspoort dan niet alleen informatie over of iemand gevaccineerd is, maar ook wanneer, met welk vaccin en het aantal doses. Aangezien bij medische gegevens alleen relevante informatie mag worden vastgelegd, is het nog niet zeker of het coronapaspoort in deze vorm in gebruik wordt genomen.

Achterstallige registratie

Er is nog een ander probleem. Ongeveer een miljoen Nederlandse vaccinaties zijn niet bekend bij het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS). Wanneer u niet bekend bent bij het CIMS, kunt u ook geen coronapaspoort krijgen. De onduidelijkheid rondom vaccinatieregistratie zorgt voorlopig voor de nodige problemen bij het realiseren van het paspoort.

Wanneer is het paspoort klaar voor gebruik?

De EU-landen en het Europees Parlement hebben een compromis gesloten. Op 1 juli 2021 wordt het paspoort ingevoerd, waarna lidstaten nog 6 weken de tijd hebben om het certificaat in gebruik te nemen. Het is dus nog maar de vraag welke landen echt klaar zijn voor toerisme deze zomer.

EU-landen mogen het coronapaspoort overigens niet verplicht stellen. Afhankelijk van de eisen van een specifieke lidstaat kan een negatieve test en/of in quarantaine gaan ook voldoende zijn om naar het land te mogen reizen. Zoals eerder gezegd, informeer u goed voor u op reis gaat. Kijk voor de meest actuele informatie op nederlandwereldwijd.nl.

(Bron: ANP, Rijksoverheid, Trouw, Nu.nl, Het Parool, RTLNieuws, Dagblad van het Noorden)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!