Dit is de bizarre reden waarom je in Italië binnenkort geen flitsfoto’s meer krijgt bij een boete

23 maart 2024
2 Min. leestijd

Het is in Italië, net als in Nederland, een goed gebruik om samen met een boete een flitsfoto op de deurmat te krijgen als je geflitst bent. Hier wil de Italiaanse minister van Infrastructuur en Transport, Matteo Salvini, snel verandering in brengen. En wel om een heel bijzondere reden.

Geheime affaires

De reden dat Matteo Salvini wil stoppen met het versturen van de flitsfoto’s, is dat er veel verhalen zijn over mislukte affaires. De snelheidsduivels hebben thuis het een en ander uit te leggen wanneer zij ineens naast een, voor hun partner, onbekend persoon in de auto zitten.

Zulke geheime affaires zijn geen uitzondering in Italië. Volgens de Franse datingsite Gleeden gaan Italianen het vaakst vreemd van alle Europeanen. Zo schijnt 55 procent van de Italiaanse mannen wel eens een geheime affaire buiten het huwelijk om te hebben. Slechts 30 procent van de Italiaanse huwelijken zou volledig monogaam zijn.

Duur grapje

Al die geheime affaires van Italianen lijken een duur grapje te worden. De bedoeling is namelijk dat je de flitsfoto niet meer automatisch krijgt, maar hem nog wel kunt opvragen. Om te voorkomen dat deze geheime affaires alsnog ontdekt worden, moeten de bijrijders voortaan onherkenbaar worden gemaakt. Dit moet automatisch functioneren. Om daarvoor te zorgen moet er nieuwe apparatuur komen, wat flink wat geld kost.

Hofleverancier flitspalen

De flitspalen leveren Italië overigens ook genoeg geld op. Met zo’n 8000 flitspalen staan er in Italië ongeveer 12 keer meer flitspalen als in Nederland en 2 keer zoveel als in Duitsland en Groot-Brittannië.  In 2023 leveren flitspalen Italiaanse gemeenten in totaal 1,5 miljard euro aan inkomsten op door boetes. Critici zeggen dan ook dat Italië de flitspalen inzet als geldmachine in plaats van als preventiemiddel.

De Italiaanse verkeersminister Matteo Salvini wil dit in de toekomst veranderen. Hij wil de flitspalen alleen nog gebruiken op risicovolle wegen, zoals in de buurt van scholen. Ook wil hij instellen dat je maximaal 1 boete kunt krijgen op hetzelfde verkeerstraject voor een bepaalde periode. Dit voorkomt dat je brievenbus volstroomt met boetes als je meerdere opeenvolgende flitspalen met te hoge snelheid passeert.

Bronnen: AD, Topgear, HLN en Vreemdgaan-Overspel. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Rekel
    Rekel

    Ik kreeg de foto van de "snelheidsovertreding" uiteindelijk opgestuurd.. de flitspaal , onze caravanachterkant, maar er stond geen geconstateerde snelheidsmeting op...dus...correspondentie erover maar GEEN resultaat...oneerlijk! Het kon zo maar de auto die ons passeerde met meer snelheid zijn die de overtreding veroorzaakte.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!