Dit zijn de bijzondere (weers)omstandigheden in jouw vakantieland

28 augustus 2023
10 Min. leestijd

Heerlijk, eindelijk op vakantie! Totdat je hoort dat de (weers)omstandigheden op jouw bestemming niet al te best zijn. In deze liveblog houden we alle bijzondere situaties bij per vakantieland. Je leest hier de laatste belangrijke nieuwsupdates van de meest populaire vakantiebestemmingen en geven waar mogelijk tips.

18 september 2023:

Aardbeving in Italië

Vanacht is Italië getroffen door een aardbeving. Het gaat om de regio Toscane en een paar naburige regio’s. Vooralsnog zijn er geen signalen van grote schade.

11 september 2023:

Situatie Marokko: bijna 2500 doden en hetzelfde aantal gewonden

In Marokko heeft de aardbeving enorme schade aangericht. Het dodental stijgt naar bijna 2500. Het historisch centrum in Marrakech is ook zwaar beschadigd. Sta je op het punt om naar Marrakech te gaan? Dan is belangrijk dat je dit weet. Vooralsnog gaan de meeste reizen naar Marokko door, omdat ze zich in geel gebied bevinden. Wil je geld doneren aan hulporganisaties? MAX Vandaag legt uit hoe je dit kunt doen.

Foto: ANP

Libië en Egypte

Storm Daniël zorgt nog steeds voor ellende. De storm die eerder flinke overstromingen veroorzaakt in Griekenland, heeft inmiddels in Libië 2000 mensen het leven gekost. De stad Derna is momenteel aangemerkt als rampgebied, vanwege de heftige overstromingen die zijn ontstaan. De storm zal vandaag verder trekken naar Egypte. Hier wordt nu ook gewaarschuwd voor slechte weersomstandigheden.

9 september 2023:

Zware aardbeving in Marokko

Marokko is getroffen door een zware aardbeving. Even na 23.00 uur lokale tijd, middernacht in Nederland, treft een aardbeving het land met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag bij Oukaïmedene, zo’n 80 kilometer ten zuiden van Marrakech. De meeste slachtoffers zijn gevallen in onherbergzaam gebied, ten zuiden van Marrakech. De aardbeving was in een groot deel van Marokko te voelen. Het dodental is inmiddels opgelopen tot boven 1000. Het dodental loopt vermoedelijk nog verder op; reddingswerkers proberen zich een weg door het puin te banen om bij slachtoffers te komen. Daarnaast zijn er meer dan 1200 gewonden geregistreerd.

 

ANWB en TUI

Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat meerdere Nederlanders in Marokko zich vannacht hebben gemeld bij de ANWB Alarmcentrale. Ze kon nog niet zeggen wat voor hulp ze nodig hebben. Ook is er nog geen beeld van het precieze aantal Nederlanders in het gebied. Bij alarmcentrale van SOS International is er tot nu toe 1 melding binnengekomen.

Ook reisorganisatie TUI laat weten dat er in Marrakech zo’n 100 Nederlanders in het getroffen gebied zitten die via TUI hebben geboekt. “Zij zijn vannacht uit hun hotels gehaald en mogen terug zodra is vastgesteld dat dat veilig kan. Ze zijn natuurlijk erg geschrokken.” Via de organisatie is er nog een rondreis geboekt, met deze mensen wordt contact gezocht.

Het Rode Kruis open giro 68689 voor hulp aan Marokko

Het Rode Kruis opent giro 6868 vanwege de hevige aardbeving in Marokko. Mensen kunnen direct geld overmaken voor de hulpverlening van de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet. Het Rode Kruis richt zich nu op de directe hulpverlening zoals het verzorgen van getroffenen met eerste hulp, medische hulp en psychosociale hulp.

Het kabinet heeft 5 miljoen euro toegezegd voor noodhulp aan Marokko.

Bij de NOS zijn via een liveblog de laatste ontwikkelingen te volgen.

8 september 2023:

Hevige regenbuien in Hong Kong, zwaarste in 140 jaar

Straten, winkelcentra en metrostations in Hong Kong zijn ondergelopen vanwege de zwaarste regen in 140 jaar. De plaatselijke autoriteiten roepen op om thuis te blijven.

7 september 2023:

Reddingsoperaties en snelweg afgesloten na storm en regen in Griekenland, ook Turkije en Bulgarije zijn getroffen

Het is nog niet klaar met de hevige weersomstandigheden in Griekenland. Na bosbranden en overstromingen is het ook flink gaan stormen. Dit heeft een nadelig effect op de straten die al volgelopen zijn. In de regio Thessalië worden er mensen geëvacueerd. Op sommige plekken staat het water tot zo’n 2 meter hoog.

Ook de 200 kilometer lange snelweg tussen Athene en het noordelijke Thessaloniki is afgesloten. Net als de treinverbinding tussen de 2 steden. In Athene zelf ligt het metroverkeer momenteel ook plat. De stations zijn door de regenval ondergelopen.

Niet alleen Griekenland kampt met deze weersomstandigheden, ook Turkije en Bulgarije zijn getroffen.

5 september 2023:

Hevige regenval in Griekenland, minstens 1 dode

Na een lange periode van extreme droogte heeft Griekenland nu te kampen met extreme regenval. Hierdoor ontstaan overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen. Door de gevaarlijke situatie viel al ten minste 1 dode in Oost-Griekenland. Volgens Weerplaza is er daarom code rood in 4 regio’s afgegeven, voor 11 andere regio’s geldt code oranje.

4 september 2023:

Inmiddels 4 doden door noodweer Spanje

Het noodweer in Spanje heeft inmiddels 4 levens geëist. Naast de toeristen die na een val in de rivier overleden in Zaragoza, zijn er ook 2 slachtoffers gevallen in de gemeente Bargas in de regio Castilië-La Mancha.

Het water heeft enorme schade aangericht in de hoofdstad, voertuigen zijn door het water meegesleurd en diverse bruggen zijn ingestort. Het verkeer in en rond Madrid is hierdoor behoorlijk ontregeld. In de metro van de hoofdstad klots het water naar binnen, zo is te zien bij RTL Nieuws. In San José del Valle, in de regio Andalusië, zijn talloze huizen door de hevige regenval getroffen. Muren zijn vernield en veel huizen lopen onder water.

De waarschuwingen voor de meeste regio’s nemen inmiddels af, maar Spanje zal nog lang bezig zijn met het herstellen van de schade.

2 september 2023:

Noodweer in Spanje

De start van de Vuelta liep ook al in het water en inmiddels heeft het noodweer zich in grote delen van Spanje verspreid. Het zwaarst getroffen zijn de regio’s Madrid, Toled en Cadiz. Daar is zelfs enige tijd code rood van kracht vanwege stortregens en overstromingsgevaar. Ook andere regio’s als Andalusië, Catalonië, Castilië en León gaan gebukt onder het noodweer. In die regio’s geldt code oranje. 2 toeristen overlijden in Zaragoza na een val in een rivier.

Het noodweer verandert de straten in verschillende Spaanse steden in kolkende rivieren door de enorme hoeveelheden regen die vallen. Het water kan niet goed weg omdat het juist de afgelopen maanden zo extreem droog is geweest in het land.

31 augustus 2023:

Schade door orkaan Idalia groot, maar minder erg dan verwacht

Orkaan Idalia die aan land kwam met windsnelheden van ruim 200 kilometer per uur, is inmiddels over de Amerikaanse staat Florida gewaaid. Tijdens de storm zijn 2 mensen om het leven gekomen bij een verkeersongeluk. Er is schade, maar die lijkt alles mee te vallen. Wel zitten honderdduizenden huizen zonder stroom.

De orkaan is inmiddels overgewaaid tot een tropische storm en onderweg naar South Carolina. Daar wordt nog wel een stormvloed verwacht, maar men denkt dat die minder hevig is dan in Florida.

30 augustus 2023:

Orkaan Idalia nadert zuidoosten Verenigde Staten en houdt huis op Cuba

In de Verenigde Staten maken de bewoners aan de zuidoostkust zich op voor orkaan Idalia. Naar verwachting is Idalia een orkaan van de 4e categorie (op een schaal van 5). Het National Hurricane Center waarschuwt dat er windsnelheden voor kunnen komen van meer dan 200 kilometer per uur.

Een groot deel van Florida krijgt met de orkaan te maken. Bewoners van divers plaatsten in de staat moeten evacueren. Dat treft met name bewoners van laaggelegen gebieden. Wie in recreatievoertuigen, boten of caravans of campers wonen moeten ook verplicht weg. De luchthavens Tampa International Airport en St. Pete Clearwater International Airport zijn dicht.

Niet alleen Florida, maar ook North en South Carolina krijgen met Idalia te maken. Daar wordt de orkaan donderdag 31 augustus verwacht.

Cuba

Op Cuba heeft Idalia al flink huis gehouden. Daar trekt de orkaan op maandag en dinsdag over land. Er viel in korte tijd enorm veel regen met onder gelopen gebieden als gevolg. In verschillende plaatsen viel de elektriciteit uit en tienduizenden mensen zijn geëvacueerd.

29 augustus 2023:

Het Alpengebied (Noord-Italië, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Sardinië, Slovenië, Kroatië en Midden-Italië)

De ergste regenval is voorbij, aldus RTL Nieuws. Toch geldt er nog steeds code rood voor Oostenrijk en Zwitserland. Daarnaast kunnen Slovenië, Kroatië en Midden-Italië zich nu opmaken voor zwaar weer. Deze landen moeten ook uitkijken voor hagel, maar hoeven niet te vrezen voor het extreme weer van de afgelopen dagen in het Alpengebied.

28 augustus 2023:

Het Alpengebied (Noord-Italië, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Sardinië)

De Alpen hebben te maken met hevige regenval. De flinke regenval van de afgelopen dagen heeft onder meer in Zwitserland voor flink volle en overstroomde rivieren gezorgd. Het Europese weerstation MeteoAlarm heeft voor delen van Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk dan ook code rood afgegeven. Er is door het vele water grote kans op overstromingen en modderstromen. Het advies is om zoveel mogelijk binnen te blijven en uit de buurt van rivieren te blijven. Ook Slovenië en Kroatië krijgen te maken met hevige regenval.

Wil je weten waar de ergste overstromingen zich precies bevinden? In dit artikel leggen we uit hoe je dat kunt weten.

27 augustus 2023:

Canada

De branden in Canada in de Northwest Territories zijn zaterdag weer in kracht toegenomen. De toename is een gevolg van de harde wind en de hoge temperaturen. Door het dreigende vuur wordt het dorp Hay River volledig geëvacueerd. Dat is inclusief brandweer en essentieel personeel.

Wil je weten hoe je je moet voorbereiden als je al in een omgeving met een bosbrand bent? Wij hebben een aantal tips.

24 augustus 2023:

Griekenland

In Griekenland worstelen brandweerlieden nog steeds met meerdere bosbranden. Vanwege de droogte, hitte en harde wind krijgen hulpdiensten de branden moeilijk onder controle. De bosbrand in de omgeving van de stad Alexandroupolis in het noordoosten van Griekenland is momenteel de grootste.

17 augustus 2023:

Tenerife

Het noordoosten van het Canarische Eiland Tenerife wordt momenteel geteisterd door natuurbranden. Het lukt de lokale autoriteiten de eerste dagen niet om het vuur onder controle te krijgen. Mede door de harde wind, de hitte en droogte, grijpt het vuur gemakkelijk om zich heen. Het is niet het eerste Canarische eiland dat dit jaar getroffen wordt. In juli 2023 moeten duizenden mensen geëvacueerd worden op La Palma. Ook daar ligt een hittegolf, droogte en sterke wind, ten grondslag aan hevige branden.

De branden houden 10 dagen aan en lijken op vrijdag 25 augustus 2023 eindelijk onder controle.

Canada

Canada wordt momenteel zwaar getroffen door meer dan 1000 hevige branden. De branden woeden in de Northwest Territories waar inmiddels de noodtoestand is afgeroepen. Daarnaast wordt de provincie Albert hevig getroffen. Daar is dit weekend het dorpje Enterprise volledig in de as gelegd. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. De volgende stad die nu ernstig bedreigd wordt is Yellowknife. De inwoners van de provinciehoofdstad is nu gevraagd om de stad te verlaten.

20 juli 2023:

Griekenland

Half juli zijn er door de aanhoudende droogte verschillende bosbranden in Zuid-Europa. Met name Griekenland, en dan het eiland Rhodos, wordt zwaar getroffen. Dit leidt zelfs tot evacuatie van toeristen. Ook op de eilanden Evia en Peloponnesos laait het vuur op. Enige tijd is het reisadvies zelfs aangepast van groen naar geel.

Wil je op de hoogte blijven van het belangrijkste vakantienieuws?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!