Dit zijn de bijzondere (weers)omstandigheden in jouw vakantieland

01 juni 2024
26 Min. leestijd

Heerlijk, eindelijk op vakantie! Totdat je hoort dat de (weers)omstandigheden op jouw bestemming niet al te best zijn. In deze liveblog houden we alle bijzondere situaties bij per vakantieland. Of het nu gaat om het weer, de veiligheid of andere situaties die belangrijk zijn voor jouw vakantie. Je leest hier de laatste belangrijke nieuwsupdates van de meest populaire vakantiebestemmingen en we geven waar mogelijk tips.

12 juni 2024:

Noodweer op Mallorca, Ibiza en de Costa Cálida

Het Spaanse eiland Mallorca en Ibiza zijn zwaar getroffen door het noodweer dat al enkele dagen Spanje teistert. Niet alleen Mallorca en Ibiza zijn getroffen door hevige regenval en windstoten, maar ook de Spaanse Costa Cálida ervaart extreme overlast van het onstuimige weer. Op Mallorca is het vliegveld van Palma de Mallorca onder water komen te staan.

De Costa Cálida dat tussen de Costa Blanca en Costa de Almería ligt is ook zwaar getroffen door de extreme weersomstandigheden. In de stad Murcia viel volgens de Spaanse krant El Tiempo ruim 60 milliliter regen waardoor de straten onderliepen en mensen in hun auto’s vast kwamen te zitten. Ook verder in de provincie zorgt het noodweer voor problemen.

Naar verwachting houdt het noodweer nog tot en met donderdag 13 juni 2024 aan. Heb je een vlucht geboekt naar een van de gebieden, controleer dan of hij doorgaat. Het vliegverkeer van en naar Mallorca heeft enige tijd stil gelegen door het onstuimige weer.

Bron: AD, X (Twitter), NU.nl Foto: Shutterstock

11 juni 2024:

Overstromingen in Oostenrijk

De rivier Übelbach in Oostenrijk kan de de hevige regenval van afgelopen dage niet aan. De rivier is uit zijn overs getreden, waardoor modderstromen zijn ontstaan. Huizen zijn vernield en auto’s zijn wegspoelden. Alleen al in de omgeving van Graz, de hoofdstad van de deelstaat Stiermarken, moest de brandweer 800 keer uitrukken door het extreme weer.

Bron: ANP/Foto: ANP.

4 mei 2024:

Hevige regenval en overstromingen op Curaçao

In de nacht van 3 op 4 mei heeft hevige regenval op Curaçao geleid tot overstromingen. Vooral het westelijk deel van de eiland, Bándabou, is hierdoor getroffen. Dammen braken waardoor het water vrij baan heeft. Plaatsen die veel overlast hebben gehad van het extreme weer zijn Sta. Cruz, Lagun, Tera Kòrá, Barber en Pannekoek. Ook het natuurpark Nationaal Park Hofi Mango, opgezet door Jandino Asporaat en zijn broer, is overstroomd. Maar ook de stranden van de Grote Knip zijn getroffen. De normaal zo mooie azuurblauwe zee is veranderd in een modderpoel. De stranden zijn voorlopig niet toegankelijk voor toeristen. 

In enkele uren tijd viel er ruim 50 millimeter regen op voornamelijk het westen van het eiland. En daar zijn de dammen niet tegen bestand. De doorbraken worden geweten aan slecht onderhoud van de dammen.

Bron: NOS, Radio 1 Journaal, Curaçao.nu.

18 april 2024

Natuurgeweld in Dubai en op Sulawesi

Dubai heeft momenteel te maken met overstromingen die zijn ontstaan door noodweer op woensdag 17 april. Door het overmatige water kan ook het vliegveld van Dubai, 1 van de grootste luchthavens ter wereld niet functioneren.

In Indonesië op het eiland Sulawesi zijn duizenden mensen geëvacueerd en de luchthaven in het Noorden is gesloten. Het komt door een vulkaanuitbarsting. De kans bestaat dat de berg door de beving zal instorten, waardoor er een tsunami ontstaat.

Bronnen: NOS/ANP. Foto: ANP.

19 maart 2024

Het weer in Brazilië: gevoelstemperatuur van 62 graden

In Brazilië is het momenteel 39 tot 40 graden Celsius. Maar de gevoelstemperatuur ligt veel hoger, namelijk 62,3 graden Celsius. Dit niveau is nog niet eerder gemeten in het land. Echter zijn de pas begonnen met het meten van de gevoelstemperatuur in 2014. Er heerst door de extreme hitte een dikke mist boven de kust van Rio de Janeiro. De warmte is met name in het noordelijke deel van het land. Het zuiden heeft daarentegen te maken met extreme regenval. Er wordt verwacht dat dit nog weken zal aanhouden. Daarnaast zal het in het zuiden ook flink gaan stormen.

Bron: De Telegraaf.

11 maart 2024

Noodweer Zuid-Frankrijk door storm Monica

Storm Monica raast over delen van Zuid-Frankrijk. De storm heeft tot op heden al aan 5 mensen het leven gekost. Van de slachtoffers zijn er 3 in hun auto’s meegesleurd in overstromingen veroorzaakt door de storm. Daarnaast zijn er nog 2 lichamen geborgen. Eén van een man, wiens kinderen nog vermist worden en het lichaam van een 87-jarige man. Er wordt nog gezocht naar de vrouw van deze man.

De storm veroorzaakt in delen van Zuid-Frankrijk aardverschuivingen en overstromingen. In 6 departementen in Frankrijk geldt code oranje en wordt inwoners gevraagd de weg niet op te gaan als dit niet noodzakelijk is. Voor de overige departementen in het zuiden geldt code geel.

Bron: NOS, Telegraaf.

28 februari 2024:

Natuurbranden in Australië

In de Australische staat Victoria hebben tienduizenden mensen hun huis moeten verlaten vanwege natuurbranden. Door de extreme droogte zijn de branden ontstaan. De situatie in het westen van de staat is ernstig. Het hoogste waarschuwingsniveau is van kracht wat betekent dat inwoners in levensgevaar zijn.

Niet alleen in de staat Victoria, maar ook in het zuidoosten van de staat South Australia dreigen natuurbranden door de droogte en extreme hitte. Op sommige plekken komt de temperatuur ver boven de 40 graden uit.

De brandweer probeert met man en macht de vuren te bestrijden en te voorkomen dat ze nog verder verspreiden. De Australische nieuwszender ABC News meldt dat er in de staat Victoria  een groep van zo’n 160 brandweerlieden een basiskamp hebben opgezet. De branden dreigen ook dichter bij Melbourne te komen. Zo woedt er een enorme brand in de buurt van de stad Ballarat, op zo’n 100 kilometer ten westen van Melbourne.

Bron: NOS, AD.

13 februari 2024:

Zwaar winterweer in New York en Boston

In New York en Boston is er zware sneeuwval. In de voorsteden van New York en in het zuidwesten van de staat Connecticut kan er 40 centimeter sneeuw vallen. Daarnaast is er een grote kans op een sneeuwstorm, waardoor overstromingen kunnen ontstaan. De meeste vluchten van de luchthavens in de omgeving van New York en Boston zijn geannuleerd.

Bron: NOS.

6 februari 2024:

Noodweer in Californië en zware sneeuwstorm in oosten Canada

Noodweer heeft in de Amerikaanse staat Californië voor grote problemen gezorgd. Het gaat om een zware storm die ook overstromingen en modderstromen heeft veroorzaakt. Er zijn zelfs een paar doden gevallen. Ook in Canada woedt een zware sneeuwstorm. Er ligt een meter sneeuw in de provincie Nova Scotia.

Bronnen: AD, NU.nl.

22 januari 2024:

Storm Isha zorgt voor vertraging op verschillende Europese vliegvelden

In Nederland is de storm Isha inmiddels gaan liggen. Toch heb je op Schiphol nog kans op kleine vertraging door de gevolgen van de storm. Op de weg is de schade bespaard gebleven. In het Verenigd Koninkrijk heeft de storm meer impact gehad. Ook vandaag verstoren de gevolgen van de storm het trein-, vlieg- en autoverkeer. Daarnaast wordt er hier dinsdag een nieuwe storm verwacht: Jocelyn.

Bron: ANP.

9 januari 2024:

Code geel in delen van het land vanwege koude gevoelstemperatuur

In de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel geldt code geel. Op deze plekken is de gevoelstemperatuur -12 en -15 graden Celsius door de harde wind. Hierdoor vergroot de kans op onderkoeling en koudeletsel. Naarmate de dag vordert zal de gevoelstemperatuur weer oplopen.

Bron: ANP.

8 januari 2024:

Hoogwaterstand daalt, eerste schaatsbanen zijn op en nog meer regenval verwacht in Australië

De waterstand in Nederland is zeer hoog. Toch is het op veel plekken wel al aan het dalen. Echter zorgt de hoge waterstand op sommige plekken voor schaatsplezier, omdat het nu is gaan vriezen. De eerste natuurijsbanen zijn dan ook geopend.

In Australië worden nog steeds mensen geëvacueerd. Ook wordt er meer zware regenval verwacht waardoor er nog meer gebieden kunnen overstromen. Ga je naar Australië? Houd dan rekening met deze weersomstandigheden in het gebied, met name rond de stad Bendigo.

Bron: ANP/NOS.

4 januari 2024:

2024 begint met: water, wind, sneeuw en een aardbeving

Het nieuwe jaar is begonnen en dat hebben we geweten. 2024 begon voor veel landen met de nodige ellende. Japan is op de eerste dag van januari 2024 opgeschrikt door een aardbeving met meer dan 80 doden. De waarschuwing voor een tsunami naar aanleiding van de beving is inmiddels ingetrokken.

Frankrijk heeft te maken met wateroverlast, na hevige regenval over een lange periode. Nederland heeft steun geboden door noodpompen te sturen naar de Frans kuststeden Duinkerke en Calais.

In België zijn 2 dorpen flink beschadigd geraakt door een enorme windhoos op woensdag 3 januari 2024. Tuintafels en trampolines vlogen door de lucht. Mogelijk is de windhoos ontstaan door een supercel, de zwaarste type onweersbui.

Ook in Zweden zorgt het weer voor -zachtst gezegd – problemen. Het is er momenteel -43 graden Celsius. Een sneeuwstorm heeft ertoe geleid dat 1000 auto’s zijn ingesneeuwd. Door het extreme weer is het lastig de voertuigen uit te graven, omdat alles direct weer insneeuwt.

Bronnen: NOS, AD, RTL Nieuws.

27 december 2023:

Hoogwater in Nederland, de IJssel op kritieke hoogte

Op verschillende plekken staat het water hoog in Nederland. Op een kaart van Rijkswaterstaat is te zien dat op 10 plekken het water erg hoog staat. Langs de IJssel in Zutphen staat het water nu het hoogst.

In Deventer staat het waterpeil op woensdagochtend 27 december op 6,21. Het kritieke punt van overstroming is 6,30.

Een woordvoerder van de gemeente laat aan het NOS Radio 1 Journaal weten dat het nu heel hard gaat. De noodplannen liggen klaar en bewoners hebben zandzakken voor hun huis geplaatst en verblijven op andere plekken. Of dat het echt tot een overstroming komt is nog de vraag. “Als het gebeurt, dan zal dat niet vandaag, maar morgen zijn.”

De hoge waterstanden zijn een gevolg van de hevige regenval van de afgelopen tijd. Ook de wind en storm Pia spelen een rol. De Unie van Waterschappen zegt dat de dijken sterk genoeg zijn. “Die worden dag en nacht gecontroleerd. Maar het is voor de IJssel wel echt code oranje, er kan geen druppel meer bij”, aldus de Waterschappen tegen NOS.

Overstromingen in Duitsland

Niet alleen in Nederland treden rivieren buiten hun oevers en staat het water hoog. Ook in Duitsland beleven ze spannende tijden. Vooral in de deelstaat Nedersaksen dat grenst aan Nederland staat het water zo hoog dat het kritiek is. Sommige dorpen zijn daar al ondergelopen en moesten bewoners kerst ergens anders vieren. En ook hier is het nog niet voorbij.

Bron: NOS, ANP

25 en 26 december 2023:

Noodweer in Australië: zeker 9 doden en vele huishoudens zonder stroom

De kerstdagen verliepen op Eerste en Tweede Kerstdag extreem stormachtig voor de inwoners van de staten Victoria, New South Waels en Queensland in Australië. Er vielen enorme hagelstenen en grote hoeveelheden regen.

Daken werden van huizen geblazen en talloze bomen zijn omgewaaid. Tijdens de storm zijn 9 doden gevallen en tienduizenden huizen zitten zonder stroom. En hier blijft het niet bij, want de Australische weerdiensten voorspellen nog meer regen. Ze verwachten wel dat het extreme weer afneemt. De vele regen die in het oosten van Australië valt staat in contrast met het droge weer in het westen dat kampt met bosbranden.

Bron: ANP

21 december 2023:

Meer dan 200 vluchten op Schiphol geschrapt door storm Pia

Storm Pia raast over ons land. Met soms windstoten van wel 100 kilometer per uur, is er door het KNMI voor de middag en avond naar code geel afgegeven. Vanwege veiligheidsredenen heeft Schiphol daarom honderden vluchten geschrapt.

Bron: ANP, foto: ANP.

8 december 2023:

Reisadvies Parijs van groen naar geel, weer geschrapte vluchten op Schiphol

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Parijs van groen naar geel veranderd. Dit komt door de hoge dreiging van terrorisme. Houdt dus rekening met risico’s als je de hoofdstad bezoekt.

Opnieuw geschrapte vluchten

Door de vertragingen van gisteren, en het slechte weer van vandaag zijn er weer zo’n 100 vluchten geschrapt op Schiphol. Het gaat om 117 vluchten, waarvan 40 van KLM. Hoeveel passagiers hierdoor gedupeerd zijn geraakt is nog niet bekend.

7 december 2023:

Tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol vanwege mist

Op Schiphol zijn er tientallen vluchten geschrapt vanwege de zware mist die de hele dag al over ons land hangt. Vooral de vluchten van KLM vallen uit. Ook als de mist is weggetrokken zullen de vertraging nog aanhouden.  Reizigers worden aangeraden goed hun actuele vluchtinformatie in de gaten te houden.

Bron: ANP.

28 november 2023:

Winters weer in Duitsland heeft 2 levens geëist

In het westelijke district deelstaat Hessen luidt de noodoproep om niet naar buiten te gaan. Ga niet de weg op, maar ga ook het bos niet in. Takken zouden kunnen afbreken en op je vallen. Ook sneeuwen veel auto’s in, waardoor je moet worden geëvacueerd. Naast deze specifiek oproep in Hessen, gelden er in heel Duitsland allerlei veiligheidswaarschuwingen.

27 november 2023:

Heftig begin van de winter in Zuid-Europa

In verschillende landen in Zuid-Europa is er hevige sneeuwval en storm. In Bulgarije, Kosovo, Servië, Roemenië, Moldavië en Oekraïne is het enorm koud, door de combinatie van de 2 weersomstandigheden. Er zijn windstoten van soms wel 100 kilometer per uur gemeten. In Griekenland en Turkije hebben ze ook last van de storm, echter valt er hier geen sneeuw. Wel valt er hier momenteel hevige regen.

Nederland

Ook in Nederland is het vandaag code geel, vanwege (verwachte) sneeuwval. Er wordt hierdoor een zware avondspits verwacht.

Bron: VRT.be. Foto: ANP.

1 november 2023:

Na storm Babet volgt storm Ciarán, ook in Nederland onstuimig weer

Er zijn al de nodige stormen geweest, maar vanaf woensdag is het storm Ciarán die voor overlast gaat zorgen. De storm zal met name in Zuid-Engeland en Wales voor overlast gaan zorgen. Stevige wind met windstoten tot wel 130 kilometer per uur, zware regenval en kans op overstromingen. De Britse meteorologische dienst, Met Office, heeft voor eerder genoemde regio’s al waarschuwingen afgegeven. En dat nadat storm Babet nog maar net geweken is en honderden mensen dakloos heeft gemaakt en 7 doden heeft veroorzaakt. Ook het noordwesten van Frankrijk krijgt te maken met Ciarán.

Zware windstoten en hevige regenval in Nederland op donderdag 2 november

Ook Nederland gaat iets merken van storm Ciarán, maar het wordt bij ons geen echte storm. Vanaf woensdagmiddag trekt de wind aan. Vooral donderdag 2 november kan dit leiden tot onstuimige weer met veel regen en harde windstoten. Verwacht wordt dat het weer leidt tot een drukke ochtend- en avondspits. Het KNMI heeft voor een groot deel van het land code geel afgegeven, voor donderdag 2 november. De waarschuwing is voor donderdag uitgebreid met vanaf 11.00 uur code oranje voor Zeeland en vanmiddag ook voor Zuid- en Noord-Holland. In de rest van het land, met uitzondering van Overijsel,  Drenthe en Groningen, geldt de hele dag code (donker)geel.

30 oktober 2023:

Aantal doden in Mexico als gevolg van orkaan Otis loopt op naar 48

Naast de 48 doden worden er ook nog steeds 6 mensen vermist. De meeste doden zijn gevallen in Acapulco, daar kwam Otis woensdag 25 oktober aan land. Door de storm zijn ruim 200.000 huizen beschadigd. Het toeristische hart van Acapulco is genadeloos geraakt, maar liefst 80 procent van de hotels in de regio zijn getroffen door de storm. In de stad staan lange wachtrijen voor water en nog altijd zitten veel huizen in het gebied zonder stroom.

26 oktober 2023:

Tientallen vluchten van of naar Nederland vertraagd door mist

Vanmorgen is code geel afgeroepen in Nederland. Er hangt een dichte mist waardoor je maximaal 200 meter van je af kunt kijken. Tientallen vluchten van of naar Nederlandse luchthavens zijn vertraagd.

Update: inmiddels is code geel opgeheven. Wel zijn er nog steeds vluchten vertraagd door de nasleep van de dichte mist.

25 oktober 2023:

Mexico maakt zich op voor orkaan Otis

In Mexico is orkaan Otis aan land gekomen en is uitgegroeid tot een orkaan van de 5e categorie, meldt het Amerikaans Nationaal Orkaancentrum (NHC). Met name de kustgebieden bij Acapulco worden geteisterd door hevige windstoten van ruim 230 kilometer per uur, hoge golven en overstromingen. Daarnaast wordt de regio gewaarschuwd voor hevige regenval. De orkaanwaarschuwing geldt in het gebied van Punta Maldonado tot Zihuatanejo.

Inmiddels zijn er de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, scholen blijven dicht en er zijn honderden noodopvangen ingericht. De haven van Acapulco is gesloten en het leger is langs de kust ingezet om extra hulp te bieden.

In het weekend van 21 en 22 oktober is het noorden van Mexico al getroffen door de lichtere orkaan Norma, met 2 doden tot gevolg. Een paar dagen daarvoor is ook al 1 persoon in Mexico om het leven gekomen door orkaan Lidia.

20 oktober 2023:

Hevige storm Babet teistert noorden Europa

In Schotland geldt code rood (als waarschuwing voor het weer), voor de hevige windstoten en regenval door storm Babet. De intensiteit van de regen is als nooit eerder gezien. Ook Ierland heeft last van de heftige buien. Na vrijdagmiddag zal het ergste achter de rug zijn. De storm trekt dan op vrijdag en zaterdag door naar het noorden van Duitsland, Denemarken en Zweden.

Ook op de Waddeneiland geldt code geel. Er varen door het heftige weer geen ferry’s van en naar de Wadden.

Negatief reisadvies voor Libanon

In Libanon is een gevaarlijke situatie ontstaan door het conflict tussen Israël en Hamas. Het buurland van Israël kan te maken krijgen met het geweld wat zich in het grensgebied afspeelt. De situatie is uiterst onvoorspelbaar, waardoor het geweld mogelijk kan uitbreiden naar andere delen van het land. Transavia heeft vluchten naar Libanon geannuleerd.

9 oktober 2023:

Oorlog uitgebroken in Israël

Hamas is op 7 oktober begonnen met een aanval op Israël. Hierdoor is het reisadvies voor het land oranje of zelfs rood. Ook zijn vele vluchten geschrapt. Ben je in Israël of had je een reis geboekt? Dit is belangrijke informatie om te weten.

Update: TUI heeft alle vakanties in 2023 naar Israël geschrapt.

3 oktober 2023:

Spanje uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar

Op veel plekken in Spanje werd het afgelopen dagen warmer dan 32 graden Celsius. Deze temperatuur is uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar. Op 1 oktober 2023 was het op sommige plekken 7 tot 14 graden warmer dan gebruikelijk.

Bron: AD

29 september 2023:

Noodtoestand in New York: ”Nooit de ondergelopen straten gebruiken”

Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in New York. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.

LaGuardia Airport, waar voornamelijk binnenlandse vluchten vertrekken en aankomen, heeft Terminal A tot nader order gesloten. Ook JFK Airport en Newark melden storingen als gevolg van het noodweer.

Bron: ANP

28 september 2023:

Opnieuw kampt Griekenland met noodweer

In Griekenland is het binnen een maand na het noodweer van storm Daniel al weer raak. Dit maal slaat storm Elias zijn slag en liggen straten weer vol met water. Ook zijn er aardverschuivingen gemeld. Zo’n 140.000 inwoner moeten worden geëvacueerd. Het gaat met name om Centraal-Griekenland. Ook het eiland Evia is opnieuw zwaar getroffen.

 

18 september 2023:

Aardbeving in Italië

Vanacht is Italië getroffen door een aardbeving. Het gaat om de regio Toscane en een paar naburige regio’s. Vooralsnog zijn er geen signalen van grote schade.

11 september 2023:

Situatie Marokko: bijna 2500 doden en hetzelfde aantal gewonden

In Marokko heeft de aardbeving enorme schade aangericht. Het dodental stijgt naar bijna 2500. Het historisch centrum in Marrakech is ook zwaar beschadigd. Sta je op het punt om naar Marrakech te gaan? Dan is belangrijk dat je dit weet. Vooralsnog gaan de meeste reizen naar Marokko door, omdat ze zich in geel gebied bevinden. Wil je geld doneren aan hulporganisaties? MAX Vandaag legt uit hoe je dit kunt doen.

Libië en Egypte

Storm Daniël zorgt nog steeds voor ellende. De storm die eerder flinke overstromingen veroorzaakt in Griekenland, heeft inmiddels in Libië 2000 mensen het leven gekost. De stad Derna is momenteel aangemerkt als rampgebied, vanwege de heftige overstromingen die zijn ontstaan. De storm zal vandaag verder trekken naar Egypte. Hier wordt nu ook gewaarschuwd voor slechte weersomstandigheden.

9 september 2023:

Zware aardbeving in Marokko

Marokko is getroffen door een zware aardbeving. Even na 23.00 uur lokale tijd, middernacht in Nederland, treft een aardbeving het land met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag bij Oukaïmedene, zo’n 80 kilometer ten zuiden van Marrakech. De meeste slachtoffers zijn gevallen in onherbergzaam gebied, ten zuiden van Marrakech. De aardbeving was in een groot deel van Marokko te voelen. Het dodental is inmiddels opgelopen tot boven 1000. Het dodental loopt vermoedelijk nog verder op; reddingswerkers proberen zich een weg door het puin te banen om bij slachtoffers te komen. Daarnaast zijn er meer dan 1200 gewonden geregistreerd.

 

ANWB en TUI

Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat meerdere Nederlanders in Marokko zich vannacht hebben gemeld bij de ANWB Alarmcentrale. Ze kon nog niet zeggen wat voor hulp ze nodig hebben. Ook is er nog geen beeld van het precieze aantal Nederlanders in het gebied. Bij alarmcentrale van SOS International is er tot nu toe 1 melding binnengekomen.

Ook reisorganisatie TUI laat weten dat er in Marrakech zo’n 100 Nederlanders in het getroffen gebied zitten die via TUI hebben geboekt. “Zij zijn vannacht uit hun hotels gehaald en mogen terug zodra is vastgesteld dat dat veilig kan. Ze zijn natuurlijk erg geschrokken.” Via de organisatie is er nog een rondreis geboekt, met deze mensen wordt contact gezocht.

Het Rode Kruis open giro 68689 voor hulp aan Marokko

Het Rode Kruis opent giro 6868 vanwege de hevige aardbeving in Marokko. Mensen kunnen direct geld overmaken voor de hulpverlening van de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet. Het Rode Kruis richt zich nu op de directe hulpverlening zoals het verzorgen van getroffenen met eerste hulp, medische hulp en psychosociale hulp.

Het kabinet heeft 5 miljoen euro toegezegd voor noodhulp aan Marokko.

Bij de NOS zijn via een liveblog de laatste ontwikkelingen te volgen.

8 september 2023:

Hevige regenbuien in Hong Kong, zwaarste in 140 jaar

Straten, winkelcentra en metrostations in Hong Kong zijn ondergelopen vanwege de zwaarste regen in 140 jaar. De plaatselijke autoriteiten roepen op om thuis te blijven.

7 september 2023:

Reddingsoperaties en snelweg afgesloten na storm en regen in Griekenland, ook Turkije en Bulgarije zijn getroffen

Het is nog niet klaar met de hevige weersomstandigheden in Griekenland. Na bosbranden en overstromingen is het ook flink gaan stormen. Dit heeft een nadelig effect op de straten die al volgelopen zijn. In de regio Thessalië worden er mensen geëvacueerd. Op sommige plekken staat het water tot zo’n 2 meter hoog.

Ook de 200 kilometer lange snelweg tussen Athene en het noordelijke Thessaloniki is afgesloten. Net als de treinverbinding tussen de 2 steden. In Athene zelf ligt het metroverkeer momenteel ook plat. De stations zijn door de regenval ondergelopen.

Niet alleen Griekenland kampt met deze weersomstandigheden, ook Turkije en Bulgarije zijn getroffen.

5 september 2023:

Hevige regenval in Griekenland, minstens 1 dode

Na een lange periode van extreme droogte heeft Griekenland nu te kampen met extreme regenval. Hierdoor ontstaan overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen. Door de gevaarlijke situatie viel al ten minste 1 dode in Oost-Griekenland. Volgens Weerplaza is er daarom code rood in 4 regio’s afgegeven, voor 11 andere regio’s geldt code oranje.

4 september 2023:

Inmiddels 4 doden door noodweer Spanje

Het noodweer in Spanje heeft inmiddels 4 levens geëist. Naast de toeristen die na een val in de rivier overleden in Zaragoza, zijn er ook 2 slachtoffers gevallen in de gemeente Bargas in de regio Castilië-La Mancha.

Het water heeft enorme schade aangericht in de hoofdstad, voertuigen zijn door het water meegesleurd en diverse bruggen zijn ingestort. Het verkeer in en rond Madrid is hierdoor behoorlijk ontregeld. In de metro van de hoofdstad klots het water naar binnen, zo is te zien bij RTL Nieuws. In San José del Valle, in de regio Andalusië, zijn talloze huizen door de hevige regenval getroffen. Muren zijn vernield en veel huizen lopen onder water.

De waarschuwingen voor de meeste regio’s nemen inmiddels af, maar Spanje zal nog lang bezig zijn met het herstellen van de schade.

2 september 2023:

Noodweer in Spanje

De start van de Vuelta liep ook al in het water en inmiddels heeft het noodweer zich in grote delen van Spanje verspreid. Het zwaarst getroffen zijn de regio’s Madrid, Toled en Cadiz. Daar is zelfs enige tijd code rood van kracht vanwege stortregens en overstromingsgevaar. Ook andere regio’s als Andalusië, Catalonië, Castilië en León gaan gebukt onder het noodweer. In die regio’s geldt code oranje. 2 toeristen overlijden in Zaragoza na een val in een rivier.

Het noodweer verandert de straten in verschillende Spaanse steden in kolkende rivieren door de enorme hoeveelheden regen die vallen. Het water kan niet goed weg omdat het juist de afgelopen maanden zo extreem droog is geweest in het land.

31 augustus 2023:

Schade door orkaan Idalia groot, maar minder erg dan verwacht

Orkaan Idalia die aan land kwam met windsnelheden van ruim 200 kilometer per uur, is inmiddels over de Amerikaanse staat Florida gewaaid. Tijdens de storm zijn 2 mensen om het leven gekomen bij een verkeersongeluk. Er is schade, maar die lijkt alles mee te vallen. Wel zitten honderdduizenden huizen zonder stroom.

De orkaan is inmiddels overgewaaid tot een tropische storm en onderweg naar South Carolina. Daar wordt nog wel een stormvloed verwacht, maar men denkt dat die minder hevig is dan in Florida.

30 augustus 2023:

Orkaan Idalia nadert zuidoosten Verenigde Staten en houdt huis op Cuba

In de Verenigde Staten maken de bewoners aan de zuidoostkust zich op voor orkaan Idalia. Naar verwachting is Idalia een orkaan van de 4e categorie (op een schaal van 5). Het National Hurricane Center waarschuwt dat er windsnelheden voor kunnen komen van meer dan 200 kilometer per uur.

Een groot deel van Florida krijgt met de orkaan te maken. Bewoners van divers plaatsten in de staat moeten evacueren. Dat treft met name bewoners van laaggelegen gebieden. Wie in recreatievoertuigen, boten of caravans of campers wonen moeten ook verplicht weg. De luchthavens Tampa International Airport en St. Pete Clearwater International Airport zijn dicht.

Niet alleen Florida, maar ook North en South Carolina krijgen met Idalia te maken. Daar wordt de orkaan donderdag 31 augustus verwacht.

Cuba

Op Cuba heeft Idalia al flink huis gehouden. Daar trekt de orkaan op maandag en dinsdag over land. Er viel in korte tijd enorm veel regen met onder gelopen gebieden als gevolg. In verschillende plaatsen viel de elektriciteit uit en tienduizenden mensen zijn geëvacueerd.

29 augustus 2023:

Het Alpengebied (Noord-Italië, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Sardinië, Slovenië, Kroatië en Midden-Italië)

De ergste regenval is voorbij, aldus RTL Nieuws. Toch geldt er nog steeds code rood voor Oostenrijk en Zwitserland. Daarnaast kunnen Slovenië, Kroatië en Midden-Italië zich nu opmaken voor zwaar weer. Deze landen moeten ook uitkijken voor hagel, maar hoeven niet te vrezen voor het extreme weer van de afgelopen dagen in het Alpengebied.

28 augustus 2023:

Het Alpengebied (Noord-Italië, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Sardinië)

De Alpen hebben te maken met hevige regenval. De flinke regenval van de afgelopen dagen heeft onder meer in Zwitserland voor flink volle en overstroomde rivieren gezorgd. Het Europese weerstation MeteoAlarm heeft voor delen van Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk dan ook code rood afgegeven. Er is door het vele water grote kans op overstromingen en modderstromen. Het advies is om zoveel mogelijk binnen te blijven en uit de buurt van rivieren te blijven. Ook Slovenië en Kroatië krijgen te maken met hevige regenval.

Wil je weten waar de ergste overstromingen zich precies bevinden? In dit artikel leggen we uit hoe je dat kunt weten.

27 augustus 2023:

Canada

De branden in Canada in de Northwest Territories zijn zaterdag weer in kracht toegenomen. De toename is een gevolg van de harde wind en de hoge temperaturen. Door het dreigende vuur wordt het dorp Hay River volledig geëvacueerd. Dat is inclusief brandweer en essentieel personeel.

Wil je weten hoe je je moet voorbereiden als je al in een omgeving met een bosbrand bent? Wij hebben een aantal tips.

24 augustus 2023:

Griekenland

In Griekenland worstelen brandweerlieden nog steeds met meerdere bosbranden. Vanwege de droogte, hitte en harde wind krijgen hulpdiensten de branden moeilijk onder controle. De bosbrand in de omgeving van de stad Alexandroupolis in het noordoosten van Griekenland is momenteel de grootste.

17 augustus 2023:

Tenerife

Het noordoosten van het Canarische Eiland Tenerife wordt momenteel geteisterd door natuurbranden. Het lukt de lokale autoriteiten de eerste dagen niet om het vuur onder controle te krijgen. Mede door de harde wind, de hitte en droogte, grijpt het vuur gemakkelijk om zich heen. Het is niet het eerste Canarische eiland dat dit jaar getroffen wordt. In juli 2023 moeten duizenden mensen geëvacueerd worden op La Palma. Ook daar ligt een hittegolf, droogte en sterke wind, ten grondslag aan hevige branden.

De branden houden 10 dagen aan en lijken op vrijdag 25 augustus 2023 eindelijk onder controle.

Canada

Canada wordt momenteel zwaar getroffen door meer dan 1000 hevige branden. De branden woeden in de Northwest Territories waar inmiddels de noodtoestand is afgeroepen. Daarnaast wordt de provincie Albert hevig getroffen. Daar is dit weekend het dorpje Enterprise volledig in de as gelegd. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. De volgende stad die nu ernstig bedreigd wordt is Yellowknife. De inwoners van de provinciehoofdstad is nu gevraagd om de stad te verlaten.

20 juli 2023:

Griekenland

Half juli zijn er door de aanhoudende droogte verschillende bosbranden in Zuid-Europa. Met name Griekenland, en dan het eiland Rhodos, wordt zwaar getroffen. Dit leidt zelfs tot evacuatie van toeristen. Ook op de eilanden Evia en Peloponnesos laait het vuur op. Enige tijd is het reisadvies zelfs aangepast van groen naar geel.

Wil je op de hoogte blijven van het belangrijkste vakantienieuws?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!