Eten in de auto, wat mag er eigenlijk? Regels en tips

20 oktober 2022
3 Min. leestijd

Een rustig ontbijt voordat je naar je werk gaat of op tijd thuis zijn voor het diner, misschien is dat voor jou niet altijd aan de orde. Het komt dan soms beter uit deze maaltijd in de auto te nuttigen. Maar mag je eigenlijk wel eten in de auto, wat is een goede maaltijd om mee te nemen en is het eigenlijk wel verstandig? 

In Nederland is het niet per definitie verboden om te eten (of drinken) achter het stuur. Toch is het belangrijk dat je de volledige controle behoudt over het stuur, dat ben je namelijk wettelijk verplicht. Ben je overduidelijk aan het slingeren tijdens het consumeren van je hamburger? Dan kan de politie alsnog een boete uitschrijven.

De beste maaltijden ’to go’

Het is verstandig om onderweg niet te uitgebreid te eten om controleverlies te voorkomen. Het liefst eet je een maaltijd dan ook niet achter het stuur. Is er geen andere optie? Dan hebben we hier een paar tips:

  • Voor zowel ontbijt als lunch is het smeren van een broodje het snelst en makkelijkst. Maar houd je van iets uitgebreider? Als ontbijt kun je dan (een avond van tevoren) een bananenbrood bakken of denk aan een verse smoothie.
  • Voor een lunch to go is een wrap heel geschikt. Zorg wel dat hij niet te vol is, anders valt de wrap uit elkaar en dat wil je niet als je onderweg bent. Ook een frittata is een goede optie. Dit is een gebakken ei met groente in een muffinvormpje. Zo is het makkelijk te eten onderweg en worden je handen niet vies.
  • Als avondeten dienen dezelfde tips als voor de lunch. Je kunt hier bijvoorbeeld snackgroenten bij eten. Als volwaardige maaltijd kun je het ook combineren met een soep die je in een thermoskan meeneemt.

Tips voor een snack onderweg

Trek in een snack? Kies dan voor de veiligheid onderweg bij voorkeur voor iets dat je niet nog uit de verpakking hoeft te halen of die je in een makkelijk te openen bakje mee kunt nemen. Denk aan een appel, druiven of wortels. Ook nootjes zijn een goede keuze.

Eet geen te zwaar voedsel

Reis je wat langer? Dan is het handig om voor licht verteerbaar voedsel te kiezen. Hierdoor raakt je maag niet in een keer vol. Van een volle maag kun je namelijk slaperig worden. Dit gebeurt ook bij het eten van te veel zoetigheden. Matig dus je suikerinname. Maar als je merkt dat je veel trek hebt onderweg is het wel verstandig om iets te eten. Met een lege maag ben je namelijk minder alert.

Bronnen: NRC, ANWB, UnitedConsumers, Libelle. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!