Evacuaties op IJsland om dreigende vulkaanuitbarsting, waar kun je nog wel naar toe?

14 november 2023
3 Min. leestijd

Het is niet ongewoon op IJsland, een spuwende vulkaan, maar sinds donderdag 9 november 2023 dreigt er weer een heuse vulkaanuitbarsting op het eiland. Het gaat om de vulkaan Fagradalsfjall bij de berg Thorbjörn en dat heeft onder andere consequenties voor een aantal toeristische plekken in de omgeving. 

Spabaden Blue Lagoon en hotel ontruimd

Op IJsland is een van de drukst bezochte plekken de Blue Lagoon Spa. Deze lagoon is een geothermisch bad bij Grindavík, in het zuidwesten van IJsland. Dit kunstmatig meer ligt in een oud lavaveld. En precies daarom vormt er nu gevaar voor deze lagoon, met de dreigende uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan.

Voor de beeldvorming ligt Grindavík ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad Reykjavik. De regio heeft al 2 weken last van kleine bevingen. Deze bevingen worden veroorzaakt door het opgehoopte magma van de vulkaan, 5 kilometer onder de grond.

Vaker vulkaanuitbarstingen op IJsland

Ongewoon is het zoals gezegd niet op IJsland, een vulkaanuitbarsting. Dit gebeurt gemiddeld eens in de 5 jaar. Dat komt omdat het eiland op een vulkanische hotspot ligt. Dit is een plek waar vulkaanuitbarstingen plaatsvinden zonder dat er plaatbewegingen zijn, dus zonder aardverschuivingen. Het Canarische eiland La Palma is ook zo’n hotspot. Daar barst in 2021 de Cumbra Vieja-vulkaan uit. Al die vulkanen en de vele spabaden die daarbij horen zijn ook de trekpleister van IJsland. In april 2010 barstte de vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull uit. Toen zijn er 100.000 vluchten geschrapt.

Verdere noodmaatregelen bij Grindavík

Naast het ontruimen van de toeristische trekpleister de Blue Lagoon, is ook voor de bewoners van het dorp Grindavík de noodtoestand afgekondigd en worden zij geëvacueerd. Volgens de autoriteiten kan er in het gebied een lavascheur ontstaan.

Vulkanoloog Pieter Vroon legt aan RTL Nieuws uit hoe het komt dat er zoveel bevingen waar te nemen zijn.

Zijn er vluchten geannuleerd vanwege de vulkaanuitbarsting op IJsland?

Op het moment van schrijven is de vulkaan nog niet uitgebarsten, maar kenners denken dat het niet lang meer zal duren. Toch zijn er tot op heden nog geen vluchten geannuleerd. Houd de vluchtinformatie wel in de gaten, want een uitbarsting heeft onherroepelijk consequenties voor het vluchtverkeer.

Wat moet je doen als je een vakantie gepland hebt naar IJsland?

Heb je voor de komende dagen een vakantie naar IJsland gepland? Weet dan dat een bezoek aan de Blue Lagoon geen optie is. Ga na of je accommodatie nog wel bereikbaar is door de maatregelen die genomen zijn rond Grindavík. Ben je ter plaatste en komt de vulkaan tot uitbarsten, volg dan het nieuws en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

IJsland trekt de laatste jaren veel toeristen. Voor velen is het een tussenstop van of naar een reis naar de Verenigde Staten. Maar ook voor een korte vakantie staat het bij velen hoog op de verlanglijst.

Bron: ANP, NOS, GVA. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!