Grote spoorstaking 8 en 9 november 2023 in België: dit zijn de consequenties

08 november 2023
2 Min. leestijd

Op woensdag 8 en donderdag 9 november 2023 is er een grote spoorstaking in België. Medewerkers van de NMBS en spoorbeheerder infralabel, leggen voor 2 dagen het werk neer. Er rijden nog wel treinen, maar zeer beperkt en dat heeft consequenties als je met de trein door België reist. De intercity’s en Eurostar-treinen vanuit Nederland naar Brussel rijden wel.

Spoorstaking door onvrede over plannen

De reden van de staking zijn de plannen van NMBS en Infralabel om medewerkers meer te laten doen in minder tijd. Daarnaast wil men de opstarttijd halveren voor conducteurs, wat niet in goede aarde valt. Toch doen niet alle werknemers mee met de staking. Daardoor rijd de helft van de intercity’s en een deel van de stoptreinen op beide dagen nog wel gewoon.

Kun je vanuit Nederland naar België met de trein?

Reis je met de IC van Amsterdam naar Brussel of andersom, dan merk je niets van de spoorstaking, zegt een NMBS-woordvoerder tegen het AD. “Al die treinen zullen rijden.” Ook een groot deel van de grensstreektreinen tussen bijvoorbeeld Maastricht en Luik en Roosendaal en Antwerpen rijden gewoon. Voor internationale treinen als de Eurostar waarvan de route door België voert wordt ook niet veel hinder verwacht.

Mocht deze staking tot niets leiden, dan hebben de vakbonden voor december een 2e 48-uursstaking aangekondigd. Als de onderhandeling de komende dagen goed verlopen, kunnen deze nog worden afgewend.

Hinder bij treinreizen naar en van België en naar Brussel Airport

Reis je met de trein naar en door België de komende dagen, houd dan de website van de NMBS in de gaten voor de aangepaste dienstregeling. Vlieg je vanaf Brussel Airport en reis je de vluchthaven aan met de trein, houd dan ook rekening met de staking op het spoor.

Bron: AD, Nieuwsblad.be, NMBS. Foto:

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!