In 2023 betaal je in Zuid-Holland en Groningen het meest aan wegenbelasting

01 januari 2023
2 Min. leestijd

In Zuid-Holland en Groningen betaal je het meest aan wegenbelasting in 2023, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het Rijk en provincies verwachten 6,3 miljard euro aan belasting te ontvangen. Dat is zo’n 220 miljoen meer dan hun begroting voor 2022. Verder stijgt de motorijtuigenbelasting in Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Utrecht. Bij de andere 6 provincies blijft het bedrag gelijk.

Wegenbelasting 2023 in Noord-Holland het laagst

Alhoewel je in zowel Zuid-Holland als Groningen het meest betaalt, stijgt de wegenbelasting in Zuid-Holland het meest. Hier betaal je het komende jaar 3,9 procent meer dan in 2022. De stijging van de wegenbelasting in Groningen staat op 2.  In Noord-Holland is het tarief het laagst. Hier blijft de belasting ook gelijk aan dit jaar.

Verwachte opbrengsten onzeker

In Flevoland nemen de verwachte opbrengsten het meest af. Dit komt gedeeltelijk doordat het tarief zo is gestegen in Zuid-Holland. Zo zijn de verwachte opbrengsten niet alleen gebaseerd op het tarief dat wordt geïnd, maar zijn er meer factoren die en rol spelen. Zo kan de omvang en samenstelling van het wagenpark de hoogte van de uiteindelijke opbrengsten veranderen.

Elektrische auto en wegenbelasting hybride auto’s 2023

De elektrische auto heeft een remmend effect op de verwachte inkomsten van het Rijk en provincies. Met een volledig elektrische auto hoef je namelijk geen wegenbelasting te betalen tot en met 2024. Ook hybride auto’s worden deels vrijgesteld van de belasting. Gezien de toename van deze ‘stekkerauto’s’ zijn de uiteindelijke opbrengsten nog onduidelijk.

Minder wegenbelasting betalen

Wanneer je met een camper rijdt betaal je slechts een kwart van de wegenbelasting. Zo zijn er steeds meer mensen die een kampeerauto aanschaffen om goedkoper uit te zijn. Ben je benieuwd of dat wel zo voordelig is? Lees dan dit artikel.

Bronnen: CBS, Nu.nl. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!