In Frankrijk mag je vanaf 2024 op stranden en in bossen niet meer roken, op deze plekken wordt het nog meer verboden

28 november 2023
2 Min. leestijd

Frankrijk gaat bepaalde gebieden in het land rookvrij maken. Zo mag je niet meer roken op stranden, openbare parken, bossen en in de buurt van scholen. De Franse minister van Gezondheid Aurélien Rousseau hoopt dat rookvrije zones op deze manier de norm gaan worden in het land. De maatregel gaat in het eerste kwartaal van 2024 in.

Rookvrije generatie

Frankrijk wil de eerste rookvrije generatie realiseren in 2032. De plannen om de openbare plekken vrij van roken te maken komen voort uit het nationaal antirookplan van het Franse ministerie van Gezondheid. Volgens de Franse regering zijn jaarlijks 75.000 sterfgevallen te herleiden naar het gebruik van tabak. In 2021 rookte ruim een kwart van de Franse bevolking vanaf 15 jaar, aldus data van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD).

Waar mag je nog meer niet roken in Frankrijk?

Wil je een sigaret opstreken in Frankrijk? Let er dan goed op dat je dit niet in een verboden gebied doet. Naast stranden, bossen, parken en rondom scholen mag het ook niet bij ziekenhuizen en in restaurants, cafés, het openbaar vervoer en scholen. In Parijs mocht je al op veel andere plekken niet roken, daar is het al sinds 2019 verboden in 52 parken en publieke tuinen.

Frankrijk bezig met meerdere veranderingen

Naast het rookverbod op stranden en in bossen wil de Franse regering ook de snelheidslimiet op de Périphérique verlagen. Hiermee is de bedoeling om milieuvervuiling tegen te gaan. Ook is de regering bezig met een verbod op e-sigaretten. Deze zijn met name populair onder jongeren. De elektrische wegwerpsigaret is inmiddels al verboden.

Bronnen: ANP, Le Parisien, DeMorgen, De Standaard. Foto: Shutterstock.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!