Ook de kabelbaan wordt duurder: prijzen wintersport in Oostenrijk flink hoger

13 oktober 2022
2 Min. leestijd

Ga je komende winter naar Oostenrijk op wintersport, dan moet je rekening houden met een flinke toename in kosten. Neem de prijzen voor de skilift. In sommige skigebieden in het Alpenland zijn die door de energiecrisis met wel 10 procent verhoogd.

In verschillende regio’s verwachten exploitanten van kabelbanen een gemiddelde prijsstijging van ongeveer 8 procent aan het begin van het wintersportseizoen, stelt het Oostenrijkse persbureau APA na een enquête.

Prijsstijgingen wintersport nog wel lager dan inflatie

Franz Hörl van de Oostenrijkse Kamer van Koophandel wijst erop dat de stijging nog wel lager is dan de huidige inflatie. De consumentenprijzen in Oostenrijk lagen in september 10,5 procent hoger dan een jaar eerder.

In St. Anton in Tirol, het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk, kost een dagkaart nu 67 euro in plaats van 61 euro. In de provincie Salzburg zullen de ticketprijzen in de grote wintersportgebieden tussen 6,5 en 11 procent stijgen.

Liften langzamer laten draaien

“Na 2 coronajaren zijn de huidige energiekosten de volgende uitdaging voor de skigebieden”, zegt Helmut Holzinger, hoofd van de kabelbanen Hinterstoder en Wurzeralm. Deze hogere kosten zullen echter “niet één op één worden doorberekend aan de klanten.”

De kabelbaanexploitanten willen elektriciteit besparen, bijvoorbeeld door hun liften langzamer te laten draaien. Hörl erkent dat het lastig is om maatregelen te nemen zonder de vakantiebeleving van de gasten te bederven.

Hij bestempelt het uitschakelen van stoelverwarming of het beperken van skiën in de avond waarvoor schijnwerpers noodzakelijk zijn, maatregelen die exploitanten moeilijk zullen vinden om door te voeren. Vooralsnog is de animo voor skivakanties ondanks de gestegen prijzen onverminderd.

Bron: ANP. Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!