Schiphol-baas Dick Benschop vertrekt om problemen op de luchthaven

15 september 2022
2 Min. leestijd

Schiphol-baas Dick Benschop vertrekt als bestuursvoorzitter van de luchthaven en heeft zijn functie als CEO en president-directeur van Schiphol Group ter beschikking gesteld. Aanleiding zijn de problemen van de afgelopen maanden op de luchthaven. Benschop blijft aan tot er een opvolger is. 

Aanhoudende problemen

De problemen op Schiphol beginnen in mei 2022 tijdens de meivakantie. Sindsdien zijn er aanhoudend problemen op de luchthaven. Lange rijen voor de beveiliging, waardoor reizigers hun vlucht missen. Luchtvaartmaatschappijen wordt gevraagd het aantal vluchten te beperken om chaos te voorkomen, maar tevergeefs. Ook voor de komende herfstvakantie worden de nodige problemen verwacht.

Bagageafhandeling

En daar beperken de problemen zich niet bij, want ook bij de bagageafhandeling zijn er problemen. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door een personeelstekort. Een wilde staking bij de bagage-afhandelaars met als gevolg een tijdelijke toeslag lijkt te helpen, maar nu de toeslag is gestopt kiezen steeds meer medewerkers voor een andere baan die beter betaalt.

Compensatieregeling gedupeerden

De chaos op Schiphol dupeert uiteindelijk honderden reizigers die naast het missen van hun vlucht, veel meer financiële schade hebben. Bij MAX vakantieman komen al deze klachten binnen waarop MAX Ombudsman besluit een proefproces tegen Schiphol te starten. Immers, iemand moet voor deze schade verantwoordelijk worden gesteld. Uiteindelijk komt het niet tot een proces en maakt Schiphol-topman Dick Benschop in een extra uitzending van MAX vakantieman bekend dat er een regeling komt voor consumenten die door lange wachtrijen hun vlucht hebben gemist.

Dick Benschop: “Ik maak plaats voor een nieuwe start”

Benschop zegt in een reactie dat er veel aandacht, en kritiek, is voor de manier waarop Schiphol de problemen aanpakt. Hij wijst daarbij op zijn verantwoordelijkheid als topman. “Ik maak op eigen initiatief plaats om Schiphol de ruimte te geven een nieuwe start te maken. Ik wil niet dat de aandacht voor mijn persoon een belemmering voor Schiphol gaat vormen”, aldus de vertrekkend topman.

Nieuwe maatregelen

Benschop zegt ook dat Schiphol donderdag 15 of vrijdag 16 september voor de komende weken “nieuwe beperkingen” gaat afkondigen. “Dat is slecht nieuws.” Ook zullen nieuwe maatregelen over de beveiliging op Schiphol worden bekendgemaakt.

(Bron: NOS, AD, Nu.nl. Foto: ANP)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!