Vannacht was het noorderlicht te zien: hoe kan dat en kun je hem deze avond ook zien?

19 september 2023
2 Min. leestijd

Het noorderlicht is een natuurfenomeen dat meestal alleen vanaf het poolgebied te zien is. Maar heel zelden kun je ook vanuit Nederland van het prachtige poollicht genieten. Hoe kan dat en wanneer is het weer mogelijk?

Het Noorderlicht in Nederland

Het Noorderlicht, ook bekend onder de Latijnse naam Aurora Borealis is eigenlijk kosmische straling van allerlei geladen deeltjes die daardoor oplichten. ’s Nachts kun je de kleuren van het poollicht zien bewegen in de hemel. Maar dat het licht in Nederland te zien is, is vrij zeldzaam. Daarom is het bijzonder dat het de nacht van 18 op 19 september hier te zien was.

Op zoek naar het noorderlicht

Ondanks dat het noorderlicht soms vanuit Nederland te zien is, kun je het nergens zo mooi zien als in de poolgebieden. In dit artikel leggen we uit wat de beste landen zijn om Aurora Borealis te zien. Ook lees je hier hoe het bijzondere licht ontstaat.

Is het poollicht vannacht ook te zien?

Met de juiste weersomstandigheden kun je het noorderlicht zien. Echter, komt het weinig voor dat het goed zichtbaar is. Ook is het natuurfenomeen lastig te voorspellen, het is daarom een kwestie van geluk als je een glimp hebt kunnen opvangen. Mochten de weersomstandigheden hetzelfde blijven kun je hem mogelijk weer zien. Maar of het vannacht is te zien weten we pas achteraf.

Bronnen: archief, KNMI. Foto: ANP Foto.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!