Verkeersboetes in 2024 fors omhoog, deze boete stijgt het hardst

23 december 2023
4 Min. leestijd

Je bent vast als iedere andere weggebruiker een voorbeeldig deelnemer aan het verkeer. Toch kan het de beste overkomen: een boete. Net als zoveel zaken gaan ook de prijzen van de verkeersboetes in 2024 omhoog. Hieronder een overzicht van de nieuwe prijzen van een aantal boetes en tips om er een te voorkomen. 

Het kan iedereen overkomen

Te hard rijden, net door het rode licht of toch de gordel niet om, het zijn overtredingen waarvoor je in Nederland een boete krijgt. Nu is het krijgen van een verkeersboete al jaren een dure aangelegenheid, en dat wordt het ook in 2024. Want net als zoveel zaken, gaan ook de tarieven van overtredingen omhoog.

Wat zijn de nieuwe tarieven van verkeersboetes in 2024?

De boetes hebben ook te maken met inflatie. Dus na een inflatiecorrectie ziet de hoogte van de belangrijkste verkeersboetes er voor 2024 als volgt uit:

  • Telefoon vasthouden tijdens het rijden €420
  • Door rood rijden €300
  • Geen autogordel dragen €180
  • Onnodig links rijden €270
  • Rechts inhalen €300
  • Geen voorrang verlenen waar dat verplicht is €300
  • Zonder noodzaak de vluchtstrook gebruiken €300
  • Dubbel parkeren €120
  • Onnodig bezetten van een gehandicaptenparkeerplaats €490
  • Toeteren, onnodig geluid maken, als dit niet is toegestaan €300
  • Kenteken niet goed zichtbaar €300

Welke boete stijgt het meest?

Een aantal verkeersboetes stijgt fors in 2024. Bellen tijdens het rijden gaat van €380 in 2023 naar €420 volgend jaar, een verhoging van €40. Ook het onnodig bezetten van een gehandicaptenparkeerplaats stijgt fors. Kost je dat in 2023 nog €350, in 2024 moet je daar €490 voor betalen. Dat is een prijsstijging van € 140. Deze forse stijging geldt ook voor de boete voor het niet zichtbaar zijn van het kenteken. Daar betaal je in 2023 €160 voor, in 2024 moet je daar €300 voor betalen. Kortom, deze 2 laatste boetes stijgen het hardst. Veel van de andere boetes stijgen tussen de €20 en €40.

Wat betaal je in 2024 voor een snelheidsovertreding?

Alle verkeersboetes worden duurder in 2024 en dat geldt dus ook voor een snelheidsovertreding. De snelheidsboetes gaan in stappen van 5 kilometer. Daarnaast is er een verschil tussen binnen de bebouwde kom, buiten de bebouwde kom en de snelweg. Dat ziet er voor 2024 als volgt uit:

  • 5 km/u, binnen de bebouwde kom €43, buiten de bebouwde kom €39 en op de snelweg €32
  • 10 km/u, binnen de bebouwde kom €90, buiten de bebouwde kom €84 en op de snelweg €79
  • 15 km/u, binnen de bebouwde kom €169, buiten de bebouwde kom €162 en op de snelweg €150
  • 20 km/u, binnen de bebouwde kom €240, buiten de bebouwde kom € 30, en op de snelweg €216
  • 25 km/u, binnen de bebouwde kom €325, buiten de bebouwde kom €308 en op de snelweg €287
  • 30 km/u, binnen de bebouwde kom €421, buiten de bebouwde kom €401 en op de snelweg €386

Rijd je met de auto meer dan 50 kilometer te hard, dan wordt je rijbewijs ingevorderd. Voor de bromfiets is dit bij 30 kilometer.

Welke kosten komen er nog meer bij?

Naast de kosten voor de verkeersboete komen er ook nog zogeheten administratiekosten bij. Die blijven in 2024 gelijk op €9. Ben je het overigens niet eens met je boete, dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken. Je leest hier wat je dan moet doen.

Wil je liever geen boete? Dan hebben we tips

Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer een boete zoveel mogelijk te voorkomen. Allereerst voor de verkeersveiligheid, maar natuurlijk ook voor de portemonnee. Vind je het moeilijk om je aan de snelheid te houden? Mocht je auto over een cruise-control beschikken, gebruik hem dan. Zo kun je de snelheid vastzetten en ga je er niet overheen. Rijd je graag op de linkerbaan op de snelweg? Kijk toch eens vaker of je gewoon naar rechts kunt. Dan geef je overig verkeer de ruimte om jou te passeren en voorkom je een boete voor onnodig links rijden.

Even snel de auto op de gehandicaptenparkeerplaats zetten om een boodschap te doen? Doe het niet. Iemand met een beperking heeft deze plek hard nodig. Dus heb je geen gehandicaptenparkeerkaart, zet de auto dan op een gewone parkeerplaats. Je geeft daarmee iemand met een beperking de mogelijkheid om te parkeren en jij pakt wat extra beweging voor die dag.

Twijfel je of je het stoplicht haalt? Stop dan toch. Gas los en stoppen maar. Rijden door rood kost levens. De paar seconden die het je zou kunnen schelen op je reistijd is het niet waard.

Bron: Independer. Rijksoverheid, Openbaar Ministerie en Allianz Direct. Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!