Hoe ontdooi je de autoruit het snelst? Zo pak je het aan

02 december 2023
2 Min. leestijd

Vroeg moeten vertrekken is niet iedereens favoriete hobby, laat staan als je eerst nog de voorruit van de auto moet krabben. Het kan hierdoor een tijdje duren voordat je kunt wegrijden. Hoe zorg je dat de ramen het snelst ontdooien? Wij leggen het uit.

Zo snel mogelijk ontdooien?

Er zijn 2 opties om de ramen het snelst ijsvrij te maken. Je kunt gaan krabben, of gebruik ontdooispray. Door schuin over de ruit te krabben gaat het het snelst en zonder beschadigingen. Het lijkt misschien een makkelijk idee om met warm water het ijs op de ruit te doen smelten, maar dit wordt sterk afgeraden. Waarom dat zo is lees je verder in het artikel.

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je na het opstaan meteen kunnen wegrijden? Het snelst kun je de auto starten, als je nacht daarvoor een anti-ijsdeken (zonfolie) over de ruit legt. Dit is overigens ook de meest goedkope methode. Daarnaast helpt het als je het raam van de auto schoonveegt na gebruik. Het vuil op het raam vriest namelijk mee en zorgt voor een dikkere laag als het weer gevroren heeft.

Doe deze dingen juist niet!

Gebruik geen warme elementen om het ijs op de ruit te laten smelten. Vanwege het grote temperatuurverschil kan het raam namelijk barsten. Laat ook de motor niet alvast draaien, het kost meer brandstof omdat de motor nog koud is, en zolang de auto niet rijdt word het ook niet warm. Het heeft dan ook geen effect op het ontdooien van het raam. Maar bovenal: ga nooit rijden als je te weinig zicht hebt. Het veroorzaakt gevaarlijke situaties en je kunt er een forse boete van 250 euro voor krijgen. Dat is nog exclusief de 130 euro boete die je kunt krijgen als de buitenspiegels nog bevroren zijn.

Bronnen: archief, ANWB, AutoWeek, Handyman. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!