Hoe lang test je nog positief na corona? Dat kan invloed hebben op reis naar het buitenland

07 juni 2021
3 Min. leestijd

Ben je van plan om naar het buitenland te gaan, maar heb je kort geleden corona gehad? Dit kan roet in het eten gooien, want hoe lang test je positief na corona? Dat is langer dan je denkt. Wij leggen uit hoe dat zit. 

Hoe lang test je positief na corona?

De zomer komt eraan, de vaccinatiegraad stijgt en de coronacijfers dalen: voor velen genoeg reden om een buitenlandse reis te boeken. Om daadwerkelijk onbezorgd vakantie te kunnen vieren moet je in vrijwel alle landen bij binnenkomst een negatieve coronatest laten zien. Dat is voor mensen die recent corona hebben gehad niet altijd makkelijk, want hoe lang test je positief? Zelfs na genezing kan de test nog positief uitslaan. Volgens een woordvoerder van de GGD, de organisatie die in Nederland een groot deel van het testen en vaccineren voor haar rekening neemt, kan het zelfs tot 8 weken duren voordat het virus niet meer detecteerbaar is in het lichaam. 

Obstakel

Dat kan betekenen dat je alsnog bepaalde landen niet in mag, ook als je al weken geleden hersteld bent. “Er zijn wel een paar landen waar een negatieve test niet verplicht is bij binnenkomst, maar dat zijn uitzonderingen”, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bovendien stellen sommige landen als eis dat vakantiegangers op de terugreis ook een negatief testresultaat moeten laten zien. Voor mensen die kort geleden COVID-19 hebben gehad is dit mogelijk een extra obstakel, want het kan zo zijn dat de Nederlandse test negatief uitpakt, terwijl de test in het buitenland de restjes coronavirus wel waarneemt. “Het blijft een risico”, aldus de woordvoerder.

 

Minister Kuipers op de persconferentie
Lees ook: Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

 

EU Digitaal Corona Certificaat

Het is overigens niet zeker hoe lang de hierboven beschreven situatie rondom buitenlandse reizen zo blijft. Zoals zoveel tijdens de coronacrisis kunnen ook de reisvoorschriften per dag verschillen. Bovendien wordt vanaf 1 juli 2021 het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) ingevoerd in Nederland. Dat is een digitaal bewijs waarmee EU-burgers kunnen aantonen of zij:

  • Gevaccineerd zijn met een door het Europees medicijnagentschap EMA goedgekeurd middel. Europeanen die geprikt zijn met het nog niet goedgekeurde, maar wel in Europa gebruikte Spoetnik-vaccin kunnen hun vaccinatiestatus dus niet laten opnemen in de DCC.
  • Hersteld zijn van corona.
  • Negatief getest zijn.

Haken en ogen

Het DCC moet reizen makkelijker maken, zeker voor mensen die recent corona hebben gehad. Toch is het systeem niet helemaal dichtgetimmerd, valt te lezen op de website van de Rijksoverheid. In een artikel over het DCC staat immers het volgende: “landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de lidstaten zelf.”
Het kan dus voorkomen dat je negatieve PCR-test van de GGD geen geldig testbewijs is in het vakantieland of dat je, ondanks dat je kunt bewijzen dat je de ziekte niet hebt en volledig gevaccineerd bent, toch eerst in quarantaine moet voordat je aan je vakantie kunt beginnen.

Ook na de invoering van de DCC is het dus raadzaam om altijd eerst het reisadvies goed door te lezen, zodat je weet aan welke eisen je moet voldoen.

Lees ook: Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

(Bron: GGD, ministerie van Buitenlandse Zaken, Europees Parlement, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!