Hadj reis boeken, hier moet u op letten

12 juli 2021
3 Min. leestijd

Op 17 juli 2021 begint de Hadj. Deze pelgrimstocht naar Mekka moet iedere volwassene moslim minimaal 1 keer maken, indien hij of zij hier zowel financieel als lichamelijk toe in staat is. Het is een dure reis, waar veel moslims hun leven lang voor sparen. Dat sommigen de dupe worden van bedrijven die helemaal niet bevoegd zijn om deze reis aan te bieden, is dan ook verschrikkelijk.

De publieke toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt zich bezig met dergelijke voorvallen en waarschuwt voor fraude bij het regelen van de Hadj. Het is uiteraard het verstandigst aan te kloppen bij een erkend reisbureau. Maar hoe weet u zeker dat het goed zit?

Beperkt aantal visa

Saudi-Arabië stelt jaarlijks aan elk land een quotum aan visa beschikbaar. Er geldt normaal gesproken per land een maximumaantal deelnemers van 0,1 procent van de moslimbevolking. De beschikbare visa worden verdeeld over reisbureaus, waardoor deze zich ‘erkend’ noemen. De Nederlandse wet stelt echter dat een reisbureau verplicht aangesloten moet zijn bij een garantiefonds, maar dat zijn ze lang niet allemaal.

Garantiefonds

Als reiziger doet u er goed aan om te achterhalen of een reisbureau aangesloten is bij een garantiefonds. Het minimaliseert de risico’s en zorgt ervoor dat u bij een eventueel faillissement of repatriëring wordt bijgestaan. Al helemaal in coronatijd is deze consumentenzekerheid extra belangrijk.

Waarschuwing

Hadj reizen (Bedevaartreizen) worden aangeboden als pakketreis (reis en verblijf). De ACM concludeerde na onderzoek dat veel aanbieders van bedevaartreizen niet voldeden aan de wettelijke garantieplicht. In 2020 heeft zij 8 aanbieders (Amlex Travel, Alferdoos Stars Travel, Elfourssan Reizen, De Richting, Salsabil Travel, Stichting Al Manar Haj en Omra, Taoufik Reizen en Wadi Alrafidein Travel) een last onder dwangsom opgelegd wegens ontbrekende garantiemaatregelen. Een garantiemaatregel voorziet erin, dat bij financieel onvermogen van de aanbieder, dat consumenten die nog niet op reis zijn maar wel al hebben betaald de reissom terug krijgen. Als zij al op reis zijn, worden zij gerepatrieerd of kunnen zij de reis voortzetten met een andere aanbieder.

Consumenten die hun reisaanbieder willen controleren kunnen dit doen op de website van de ACM.

Naar de Hadj 2022

In 2021 mogen helaas alleen inwoners van Saudi-Arabië deelnemen aan de Hadj. Vele Nederlandse moslims vestigen nu hun hoop op 2022. Wilt u de reis gaan maken? Let er dan goed op dat u uw reis boekt bij een reisbureau dat een vergunning heeft van de ambassade van Saoedi Arabië (Engelstalig) om Hadj reizen te organiseren.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 12 juli 2021 met Edwin van Houten, directeur Autoriteit Consument en Markt(ACM).

(Bron: ACM, NOS. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!