Schaduwvakanties, nadelig voor iedereen

14 juni 2021
2 Min. leestijd

Sinds het algehele negatief reisadvies is afgelopen, speelt bij steeds meer mensen de vraag hoe de zomervakantie er dit jaar uitziet. Sommige landen staan op geel, wat betekent dat ernaartoe reizen mag. Veel populaire vakantielanden zijn echter nog oranje of rood terwijl de behoefte voor een reis naar het buitenland groot is. Om toch zeker te zijn van een plekje op de camping of een vakantiehuis, boeken consumenten een reis in Nederland, als schaduwvakantie.  

Wat zijn schaduwvakanties?

Het idee achter een schaduwvakantie is dat men ‘voor de zekerheid’ een vakantie in eigen land boekt. Mocht het te zijner tijd toch mogelijk zijn om naar het gewenste vakantieland te gaan, dan annuleert men de vakantie in eigen land. Doordat veel campings en vakantieparken door corona de annuleringsvoorwaarden in eerste instantie hebben versoepeld en annuleren in veel gevallen kosteloos is, is er een run op accommodaties in Nederland ontstaan. Maar als iedereen massaal vakanties annuleert, kan dit financiële gevolgen hebben voor de Nederlandse campings en vakantieparken.

Annuleringsvoorwaarden

Inmiddels hebben veel campings en vakantieparken de annuleringsvoorwaarden aangescherpt om schaduwvakanties te ontmoedigen. Steeds meer campings en vakantieparken kiezen er voor om alleen de mogelijkheid tot omboeking te geven in plaats van annulering. Ook vragen ze nu bijvoorbeeld een aanbetaling te doen bij het boeken van een vakantie.

Daarnaast is (het hebben van) corona niet langer een legitieme reden om te annuleren. Corona valt namelijk niet meer onder onvoorziene omstandigheden, aangezien we ons bewust kunnen zijn van dit risico.

Geen grote problemen

De aanscherping van annuleringsvoorwaarden moet de eventuele problemen van schaduwvakanties minimaliseren. Tegelijkertijd is de kans aanwezig dat buitenlandse toeristen weer naar Nederland mogen en willen reizen deze zomer. Geannuleerde huisjes kunnen dan alsnog verhuurd worden, waardoor campings en vakantieparken geen geld mislopen.

Vakantie in eigen land

Of veel mensen echt de vakantie in eigen land annuleren deze zomer is nog even de vraag. Hoe dan ook gaat de verhuur van campingplekken en vakantiehuisjes heel hard. Wilt u toch liever naar het buitenland? Houd dan de website nederlandwereldwijd.nl en de app van Buitenlandse Zaken in de gaten. Hier ziet u precies wat de huidige staat van landen is en of u naar een land toe mag reizen.

(Bron: RTLNieuws, Het Parool, Metro. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!