Dit kun je doen tegen felle koplampen van tegenliggers

08 februari 2024
3 Min. leestijd

Moderne auto’s hebben fellere koplampen. Deze zijn soms oogverblindend, zeker wanneer het donker is. Dit is best gevaarlijk, want andere automobilisten kunnen hierdoor in de problemen komen. Herken jij dit ? Dan heb je misschien iets aan deze tips.

LED verlichting versus halogeen

Veel auto’s beschikken tegenwoordig over LED verlichting. Deze lampen zijn veel feller dan de traditionele halogeenlampen en kunnen daardoor de tegenligger verblinden. Dit wordt versterkt als de lampen niet goed afgesteld zijn. Het voordeel is dat de moderne lampen langer mee gaan en dat ze zorgen voor meer zicht op de weg. Tegenliggers hebben echter tijdelijk minder zicht door de felle koplampen. Dit kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. Felle lichten kunnen je ogen namelijk van een paar seconden tot enkele minuten verblinden. Op MAX Vandaag lees je over de verschillende soorten verlichting.

Tips tegen de felle koplampen

Dat je verblind wordt door felle koplampen is niet volledig te voorkomen. Wel kun je proberen het te verminderen met deze tips:

 • Verwijder het vuil en vet van je autoruiten. Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je autoruiten, hoe meer vuil zich kan ophopen. Het laagje wat dan ontstaat weerkaatst licht waardoor lampen als een soort sterren uitvergroot worden. Maak daarom zowel de binnen- als buitenkant van je ramen schoon.
 • Ben je brildrager? Maak dan je bril schoon. Ook het vuil en vet op je bril kan licht weerkaatsen. Maak deze dus geregeld schoon om verblinding te voorkomen. Ook kun je ervoor kiezen om een bril met polariserende of gele glazen te dragen tijdens het rijden. Deze dimmen namelijk licht.
 • Kijk niet in de felle koplampen. Kijk overigens ook niet naar de strepen op de weg of de verkeersborden. Deze zijn reflecterend en weerkaatsen dus ook veel licht. Concentreer in plaats daarvan vooral op je eigen rijstrook.
 • Rijdt er een auto met felle koplampen achter je? Als je achteruitkijkspiegels geen anti-verblindingsmodus heeft, kun je deze ook in een andere stand zetten. Doe dit alleen als het je rijgedrag niet belemmert. Een andere oplossing is om de auto met felle koplampen te laten passeren.
 • Gebruik je zonnekleppen. Deze kunnen ook overtollig licht tegenhouden.

Eigen auto

Heeft je eigen auto te felle koplampen? Of je deze zelf kan afstellen, hangt af van het jaartal waarin de auto gemaakt is. Auto’s die na 2010 zijn gemaakt, kun je doorgaans zelf afstellen. Bij oudere auto’s is een bezoek aan de garage echter onvermijdelijk.

Bronnen: Algemeen Dagblad, MAX Vandaag, ANWB. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • Trum
  Trum

  Politie zou harder op moeten treden tegen kneuzen die met dimlichten EN breedstralers (of mistlampen) aan rijden.
  Hierdoor heeft de tegenligger te maken met 2x zoveel licht.
  De kneus zelf heeft nauwelijks iets aan die verboden combinatie.
  Maar het staat zo stoer vinden ze. En ook dit kunnen ze zelf niet zien.

 • J S Koolschijn
  J S Koolschijn

  Het kan ook aan uw eigen ogen liggen: als u (beginnende) staar heeft. Elke opticien kan dat constateren, ga daarna eventueel (via uw huisarts) naar de oogarts.

 • Trum
  Trum

  Grappig, J S Koolschijn en ik hebben in december 2022 al gereageerd op dit artikel van 08-02.2024.
  Moet niet gekker worden hier.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!