Een e-step huren in het buitenland? Dan ben je vaak niet verzekerd voor schade aan anderen

07 september 2022
4 Min. leestijd

Van de ene bezienswaardigheid in een hoog tempo naar de ander: in steden als Parijs, Rome of Madrid is de e-step ontzettend populair en niets staat je dan ook in de weg zo’n ding te huren. Maar let op, als Nederlander ben je in veel gevallen onverzekerd en kun je bij schade aan anderen wel eens volledig opdraaien voor de kosten.

Als Nederlander verkeer je als e-step-gebruiker in het buitenland in een uitzonderingspositie. In Nederland ben je namelijk alleen verzekerd als je e-step is aangemerkt als motorvoertuig. Voor steps in het buitenland is vaak niks geregeld, dus zullen verzekeraars bij schade aan derden dan ook niet uitkeren. En dat kan soms flink in de papieren lopen, legt Jelle Smits van het Nederlands Bureau voor Motorrijtuigverzekeraars uit.

Schade aan derden niet vergoed

“Die dingen zijn gevaarlijker dan je denkt”, waarschuwt Smits “Ik ken een geval in Spanje van een Nederlander die zo’n step gehuurd had. Er was geen verzekering, want dat hoefde daar niet, maar hij had wel schade veroorzaakt, maar niemand ging hem helpen. Dan is het ‘rekening man’ zoals wij dat noemen.”

Het betekent dat je bij schade aan anderen in veel gevallen niet verzekerd bent. Rijd je dus iemand het ziekenhuis in of erger, dan kan de schade op jou verhaald worden. “Je hebt in het algemeen geen dekking op je eigen Nederlandse verzekering, dus daar moet je niet vanuit gaan”, vertelt Smits. “Je denkt: het is een speelgoeddingetje, het zal wel op mijn eigen verzekering gedekt zijn, maar daar rijdt hij net even te hard voor en valt daar meestal buiten.”

Alleen e-step huren met duidelijk contract

“We hebben met iets nieuws te maken en ieder land pakt dat op z’n eigen manier op”, verklaart Smits een deel van de onduidelijkheid. “Er is wel nieuwe regelgeving uit Brussel die daar richting aan geeft, maar het moet wel door de landen geïmplementeerd worden.” Hij noemt het voor de lidstaten vooralsnog ‘een beetje wennen en zoeken’.

Wil je toch op pad met een e-step, dan is het je eigen verantwoordelijkheid om te controleren of de verhuurder voor een vrijwillige verzekering heeft gezorgd. “Door het te vragen, veel meer is het niet”, legt Smits uit. “Zorg in ieder geval dat er een afspraak over is die terug te vinden is. Check of er een verzekering op zit. Verifieerbaar, met een contractje. Als er geen verzekering is of als het niet duidelijk is, doe het dan niet.”

Ook bij reisverzekering veel ongedekte risico’s

En hoe zit het dan met schade aan jezelf, mocht je onvrijwillig met de e-step onderuit gaan? Daarvoor kun je doorgaans bij je reisverzekering terecht, zegt Smits. “Mits je de goede rubrieken hebt aangevinkt.” Maar met alleen een reisverzekering ben je ook weer niet helemaal safe, waarschuwt hij. “Het probleem van de reisverzekering is vaak dat bij letselschade maar een deel van de schade wordt gedekt en in het algemeen niet de gevolgschade.”

Mocht je bijvoorbeeld een aantal maanden niet kunnen werken als gevolg van een ongeluk met een e-step, dan kun je dat niet op je reisverzekering verhalen. “Op je reisverzekering krijg je een uitkering als je permanent invalide bent, of je krijgt samen met je zorgverzekering de medische kosten waarschijnlijk vergoed. Maar er blijft natuurlijk nog heel veel schade over. Die reisverzekering moet je vooral afsluiten, maar voor je eigen schade in het verkeer blijven er toch nog wel een hoop ongedekte risico’s over.”

E-step huren in Parijs, Wenen of Barcelona? Check de verzekering!

Het wachten is dus voorlopig nog op eenduidige Europese regelgeving. Tot die tijd is het misschien wel verstandig de e-step maar even te laten staan. En mocht je het er dan toch op wagen, controleer dan dus vooraf het contract, maar belangrijker nog: rij vooral voorzichtig!

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!