Foto delen van je boardingpass op social media? Dat kun je beter niet meer doen

06 augustus 2023
2 Min. leestijd

Aan het begin van een vliegvakantie zijn de meeste mensen enthousiast en opgewonden. Dat moment voor het vliegveld of met je boardingpass in de hand bij de gate, wordt regelmatige gedeeld op social media. Maar wees daar voorzichtig mee, want er staan gegevens op die niet in de verkeerde handen terecht moeten komen.  

Identiteitsfraude dankzij boardingpass

Criminelen kunnen namelijk een stuk meer met de gegevens die de boardingpass laat zien, dan je misschien denkt. Met alleen al jouw PNR (Passenger Name Record) dit is een uniek reserveringsnummer wat zichtbaar is in de barcode, en je achternaam kan een hacker bij jouw boekingsinformatie. En daar zijn onder andere jouw contactgegevens voor noodgevallen, woonadres, telefoonnummer en e-mailadres te zien.

Hebben criminelen eenmaal toegang tot deze gegevens, dan kun je slachtoffer worden van identiteitsfraude. Criminelen kunnen hier namelijk gemakkelijk een rekening mee openen of online aankopen doen. Bewijzen dat jij dit niet hebt gedaan is erg lastig, dus de rekening komt meestal bij jou terecht.

Voorkom dat je te veel deelt met criminelen

Plaats je toch een foto? Bedek dan het deel van de boardingpass waar gegevens op staan. Heb je de boardingpass niet meer nodig? Laat deze dan ook niet slingeren, maar verscheur deze en gooi ‘m thuis in de prullenbak.

Om te voorkomen dat je risico loopt, kun je overigens het beste helemaal geen vakantiefoto’s delen op sociale media. In ieder geval totdat je weer thuis bent. Zo weten inbrekers niet wanneer je weg van huis bent, en deel je ook niet per ongeluk (persoons)gegevens.

Meer weten over reizen en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: NOS, Opgelicht, Metro. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!