Heimwee tijdens de vakantie: wat is het en wat kun je eraan doen?

08 januari 2023
3 Min. leestijd

Veel mensen hebben wel eens last van heimwee. Maar wat is het? En is er iets aan te doen? Wij leggen het uit.

Wat is heimwee?

Heimwee is het extreem gemis van een vertrouwde thuissituatie. Denk hierbij aan het missen van je dorp, of je eigen huis. Het is volgens Ad Vingerhoets, hoogleraar emoties en welbevinden aan Tilburg University, te vergelijken met een reactieve depressie. Een voorbeeld hiervan is liefdesverdriet. Je mist dan de persoon waarop je verliefd bent of was. In het geval van heimwee mis je alleen niet een persoon, maar je thuissituatie. Hierbij is het niet belangrijk hoe ver weg je bent van je vertrouwde thuis, maar wel hoe lang en met welk gezelschap.

Het hebben van heimwee wordt niet gezien als aandoening. Je gaat er immers niet voor naar de huisarts of direct mee naar een psycholoog. Toch kan het voor vervelende klachten zorgen. Zo kunnen gevoelens van eenzaamheid, onveiligheid, lusteloosheid en angst opspelen. Ook kan heimwee je slaap en eetlust beïnvloeden.

Wie heeft er last van?

Hoewel heimwee vaak aan kinderen wordt gekoppeld, komt het zeker niet alleen bij kinderen voor. Ook volwassenen krijgen last van heimwee. Hoe erg je er last van hebt, hangt af van je persoonlijkheid. Minder flexibele mensen krijgen namelijk eerder last van heimwee. Mensen die graag alles onder controle en vaste routines hebben, zullen het ook eerder ervaren. Dit soort mensen hebben namelijk meer moeite met veranderingen.

Overigens hebben mensen die niet heel sociaal zijn ook sneller last van heimwee. Zoals eerder genoemd, is het gezelschap waarmee je op vakantie gaat belangrijk. Bekende, vertrouwde mensen zorgen namelijk voor steun. Dit helpt het gevoel van heimwee tegen te gaan. Als je dan minder sociaal bent en je vaak alleen reist, of veel alleen bent tijdens de vakantie, krijg je al snel last van heimwee.

Wat kun je eraan doen?

Er zijn geen echte oplossingen voor heimwee, behalve terug naar huis gaan. Wel kun je het vervelende gevoel verminderen met deze tips:

  • Zorg voor voldoende afleiding tijdens je vakantie. Meestal krijgen mensen op de stille momenten last van heimwee. Plan daarom genoeg activiteiten in.
  • Neem vertrouwde spullen vanuit huis mee. Of het nu een koffiemok is of je favoriete kussen, zorg ervoor dat er iets vertrouwds meegaat. Zo zal je vakantiebestemming iets meer op je eigen thuis lijken.
  • Neem een paracetamol. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er een stof in paracetamol zit die een dempende werking heeft op heftigheid waarmee de hersenen reageren op sociale afwijzing. Aangezien heimwee vergeleken kan worden met liefdesverdriet, zou een paracetamol deze heftigheid kunnen verlichten. Ook Vingerhoets stelt dat paracetamol de klachten kan verminderen.

Bronnen: Quest, NU.nl en RTL Nieuws. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!