Last van vliegangst? Zo ga je ermee om

27 juli 2023
3 Min. leestijd

Heb je last van vliegangst? Je bent niet de enige, ook BBB-leider Caroline van der Plas worstelt met deze gevoelens. Vliegangst komt veel voor. Maar liefst een kwart tot een derde van de volwassen Nederlanders heeft hier last van, aldus Stichting VALK uit Leiden tegen De Telegraaf. Ook reizigers die vaak vliegen ervaren aviofobie. Toch is de kans dat er iets gebeurt nihil. Waarom zijn we dan zo bang en wat kunnen we daaraan doen?

Angst om neer te storten

De reden dat mensen vliegangst hebben, zijn er vaak meerdere. Veruit de meeste reizigers zijn bang om neer te storten. Bij anderen breekt de stress uit tijdens turbulentie. Ook kan claustrofobie een rol spelen. Het gegeven dat vliegen de veiligste manier van transport is, voor sommigen niet overtuigend genoeg.

Kennis over het vliegtuig

De meesten die vliegangst onder controle hebben, ervaren vliegen nog steeds niet als een pretje. Wel kunnen deze reizigers hun angst veel beter reguleren. Zo helpt het bijvoorbeeld om te weten hoe een vliegtuig in elkaar zit. Het lijkt misschien op een zwaar ijzeren blik, maar eigenlijk is een vliegtuig heel strategisch gebouwd. Zo kan het als allebei de motoren zijn uitgevallen, nog steeds ruime kilometers vliegen om te landen. Gaat er iets kapot onderweg? Voor elk systeem is er een back-up.

Opstijgen en landen

Ook het opstijgen en landen vinden reizigers vaak spannend. Deze handelingen worden altijd uiterst zorgvuldig uitgevoerd. Ook hoef je niet bang te zijn voor een botsing op het vliegveld. Wist je dat de luchtverkeersleiding maar 2 uur achter elkaar mag werken? Daarna moeten ze verplicht pauze houden.

Angst voor turbulentie

De meeste horrorverhalen over turbulentie die het nieuws bereiken, zijn van passagiers die zich op dat moment niet goed aan de regels houden. In principe kan turbulentie weinig kwaad, het vliegtuig is hier bovendien tegen bestand. Het gaat om angst en stress dat opspeelt tijdens het ervaren van de trillingen. Echter zijn de trillingen geheel onschuldig, net als de stroming in de zee, heb je ook te maken met stroming in de lucht. Wanneer je dan hobbels in de lucht ervaart, kun je het vergelijken met varen over golven.

Is turbulentie te vermijden?

Toch speelt de angst voor turbulentie een grote rol bij vliegangst. Het is totaal ongevaarlijk, maar het idee dat je hoog in de lucht bent beangstigd velen alsnog. Wanneer je tijdens de juiste vliegtijden vertrekt, kun je de trillingen zo veel mogelijk voorkomen.

Wat moet je echt níet doen?

Wil je jouw angst de baas zijn? Drink dan al de avond van tevoren geen alcohol of koffie meer. Alcohol en cafeïne zorgen ervoor dat je angst wordt aangewakkerd. Belangrijk is om je niet over te geven aan de angst, maar rationeel te blijven denken. Er is nog nooit een vliegtuigongeluk ontstaan door turbulentie. Doe ook ademhalingsoefeningen, door rustig in en uit te ademen. Het vliegen zal niet meteen prettig zijn, maar je zit wel een stuk meer op je gemak.

Komt u er niet alleen uit en wilt u graag van uw vliegangst af? Dan kan Stichting VALK hulp bieden. De stichting is gespecialiseerd in de behandeling van vliegangst. Transavia heeft op de website een filmpje over hoe je om kunt gaan met vliegangst. Deze kun je hieronder zien:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Bron: archief, TUI, Transavia, de Vakantie Discounter, psyned. Foto: Shutterstock

Wil je meer reistips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Papua
    Papua

    Op de weg met een groot aantal diverse soorten auto's én een dagelijkse drukte incl. de drukte met zijn vele ongelukken / dodelijke afloop wordt geen aandacht aan besteed , zelfs het OV is alweer op bezuinigd !! ik ervaar dat als een SCHANDALIG SITUATIE !!!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!