MAX vakantieman: onduidelijkheid over kosten bij aanvragen visum

15 juli 2019
2 Min. leestijd

Reisorganisaties Stip Reizen en de VakantieDiscounter werken niet langer samen met CIBT VisumCentrale. Ze merken dat klanten geregeld achteraf met hogere prijzen worden geconfronteerd, dan ze aanvankelijk is voorgespiegeld. ANWB en TUI hebben aangedrongen op verbeteringen bij het bureau. Dit laten de organisaties weten aan MAX vakantieman, die onderzoek heeft gedaan naar CIBT VisumCentrale en de resultaten aan de samenwerkingspartners voorlegde. 

Toeristenvisum

Wie landen buiten Europa bezoekt, heeft vaak een toeristenvisum nodig. De aanvraag hiervoor kan een ingewikkelde en tijdrovende klus zijn, maar speciale bureaus kunnen werk uit handen nemen. Een grote speler in deze markt is CIBT VisumCentrale, een Amerikaans bedrijf dat in Nederland onder meerdere namen opereert. Het bestelproces is echter onoverzichtelijk. Het bureau werkt op internet bijvoorbeeld met vinkjes die de klant moet afvinken om een dienst niet te krijgen. Daar kijken klanten makkelijk overheen, waardoor deze extra dienst ongewild op de eindfactuur staat.

Veel reisorganisaties werken samen met dit bureau. ‘Het regelen van een visum kost vaak veel tijd. Je hebt de mogelijkheid om de afhandeling via ANWB-winkels te laten lopen in samenwerking met de VisumCentrale’, meldt ANWB op haar site. De voorlichter van de vereniging laat weten in gesprek te zijn met de CIBT VisumCentrale. “Dat bijvoorbeeld de duurste diensten op de site staan aangevinkt is not done.”

Meer geld afgeschreven

MAX vakantieman besteedt vanavond onder andere aandacht aan de zaak van Annie Meijer. Zij heeft via de ANWB een visum aangevraagd voor Bangladesh. De ingevulde formulieren heeft zij ingeleverd bij de ANWB-winkel. Op de bon die ze heeft meegekregen staat 98,72 euro, alleen heeft CIBT VisumCentrale 188,14 euro van haar creditcard getrokken.

De Autoriteit Consument & Markt zegt de zaak in de gaten te houden, maar kan niet ingaan op lopende zaken. “Het bedrijf moet duidelijk zijn over de prijzen die gehanteerd worden en de dienst die zij aanbieden”, zegt een woordvoerder. “De wet bepaalt expliciet dat er geen aanvullende opties mogen zijn.”

Een voorlichtster van de CIBT VisumCentrale zegt “de feedback te waarderen”. Ze benadrukt dat de visumwereld complex is. Wel heeft de centrale enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo krijgen klanten van ANWB sinds mei wel een totaalprijs te zien voordat ze hun betalingsgegevens invoeren. Ook heeft de centrale een aantal vinkjes aangepast.

MAX vakantieman, maandag 15 juli om 20.30 uur op NPO 1.

Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!