Niet langer in de rij en geen kofferstress: in de handbagage kun je meer meenemen dan je denkt

01 september 2022
4 Min. leestijd

Geen stress meer over kwijtgeraakte koffers, niet langer uren wachten bij de bagageband, het kan als je alleen reist met handbagage. Of het nou gaat om spullen als bergschoenen, zonnebrandcrème of het nodige leesmateriaal, als je het handig aanpakt, kun je veel meer meenemen dan gedacht.

Slim inpakken

De beelden van eindeloze rijen bij incheckbalies, de verhalen van mensen die hun bagage zijn kwijtgeraakt en de stress die je misschien zelf hebt meegemaakt op de luchthaven, zit nog vers in het geheugen. Veel ellende is te voorkomen door alleen te reizen met handbagage en het scheelt soms ook nog flink in de kosten. Pak slim in, maak de juiste keuzes en denk soms net even wat verder dan je neus lang is en je hebt alles bij je om de vakantie te laten slagen. MAX vakantieman helpt je met onderstaande tips vast op weg.

 

Formaat van je handbagage

Wat is het formaat dat je handbagage mag hebben? Er is in 2015 een poging gedaan om te komen tot een internationale handbagage-standaard van 55 centimeter lang, 35 centimeter breed en 20 diep, maar de luchtvaartmaatschappijen konden het niet eens worden. Met deze standaard zit je doorgaans wel goed, behalve bij prijsvechters als easyJet en Ryanair, die kleinere maten hanteren.

De gewichtsgrens van je handbagage licht meestal rond de 10 kilo. Kijk even op je ticket voor de afmetingen en gewicht, daar staat het meestal aangegeven. Je handbagage wordt doorgaans bij het inchecken gecontroleerd op afmeting en gewicht. Dit gebeurt doorgaans niet als je incheckt bij een automaat, via de app of als je de boardingpass thuis al hebt geprint.

Kleding

Weet je het formaat van de tas, dan is het een kwestie van inpakken. Denk goed na wat je nodig hebt en ga niet uit van ‘liever mee verlegen dan om verlegen’. Wat je niet draagt in Nederland, zul je op reis ook niet zo snel aantrekken. Pak dus alleen je favoriete kleding in. Wat kan helpen, is kleding vooraf verspreid over het bed neer te leggen en dan te kijken wat je kunt missen. En wil je goed voor de dag komen (en dat wil je natuurlijk), kijk dan nog even goed welke kleding makkelijk matcht.

Heb je de keus gemaakt, stop je kleding dan in zogenaamde ‘packing cubes’. Dat zijn handige afsluitbare zakken in verschillende maten, waarmee je kleding en allerhande reisspullen overzichtelijk in je tas kun stoppen. Door je kleding op te rollen, kun je veel kwijt in zo’n cube, waarin de boel ook nog eens beschermd is. Ook hoef je niet je hele tas door te spitten als je iets zoekt.

Extra tips: neem ruim ondergoed mee. Het neemt nauwelijks ruimte in en je wilt echt niet zonder zitten. Op de reisdag trek je de zwaarste (en sorry, vaak ook de warmste) kleren aan in het vliegtuig. En wil je gaan wandelen tijdens je vakantie, doe dan die bergschoenen gewoon aan in het vliegtuig, het scheelt enorm veel ruimte.

 

Vloeistoffen in de handbage

Je mag nog steeds maar tot maximaal 100 milliliter vloeistof per verpakking meenemen. Dat lijkt weinig, maar je komt hier toch een heel eind mee. Gelukkig kun je bij de meeste drogisten mini-verpakkingen krijgen van tandpasta, zonnebrand en shampoo, tot haar- en scheergel. Een probleem kan zijn dat je maar een beperkt aantal flesjes in het daarvoor bestemde plastic zakje krijgt.

Kijk vooraf wat je kunt meenemen aan ‘vaste’ toiletspullen. Vaste scheerzeep en shampoo kun je bijna overal krijgen. En mogelijk hoef je dit niet eens mee te nemen. Informeer vooraf bij je hotel of andere verblijfplaats of er shampoo, zeep (en als je toch bezig bent: ook handdoeken) aanwezig zijn. En neem voor onderweg een lege waterfles mee. Voorbij de security-check kun je die gewoon vullen met water en kan het mee aan boord.

Boeken en electronica

Electronica moet je per definitie meenemen het vliegtuig in vanwege batterijen die kunnen ontbranden. Je laptop mag dus mee en je telefoon hou je natuurlijk gewoon op zak. Opladers, stekkers en andere losse accessoires kun je weer kwijt in een packing cube. Dan hou je het mooi bij elkaar en gaat het ook niet zwerven in je tas.

En die stapel boeken die je wilt lezen? Die laat je ook lekker thuis. Zorg dat je die voor vertrek vast hebt klaarstaan op je iPad of e-reader. Dan kun je nadat je zonder problemen en supersnel hebt geboard, in alle rust aan je welverdiende vakantie beginnen.

Bronnen: Nu.nl, Travelhack, Ikreis.net, Litepacking District, ANWB, Euronews. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!