Reddingsbrigade heeft de handen vol aan zwemmers in problemen door muien en geeft advies

12 augustus 2019
3 Min. leestijd

Het zeewater heeft een heerlijke zomerse temperatuur en daarmee een grote aantrekkingskracht op recreanten. In zee zwemmen is echter zeker niet ongevaarlijk. Eind juli 2019 heeft de Reddingbrigade een recordaantal van 2547 ingrepen moeten verrichten. Vooral muien zorgen voor problemen.

Muien

Muien zorgen voor de meeste problemen tijdens het zwemmen. Een mui is een dieper gedeelte van de zeebodem, dwars of schuin op de kust, tussen 2 zandbanken in. Te herkennen aan de onderbreking in de golven die stukslaan in de branding. Door de wisseling van hoog -en laag water komt er een stroming die zwemers de zee in trekt. Muien komen wereldwijd overal voor langs de kust. Doordat een mui vlak voor de kust ligt, komen zwemmers er gemakkelijk in terecht. De muistroom op zichzelf is niet gevaarlijk, maar de gevolgen van het zwemmen in een mui wel. Omdat men niet tegen de stroom kan inzwemmen raakt men vermoeid, krijgt men kramp en komt er zeewater in de ogen en mond. Dat resulteert weer in paniek en dan ligt verdrinking op de loer.

Muien ontwijken

U kunt proberen om de bodem van de zee te begrijpen: waar golven zijn is het ondiep en waar geen golven zijn is het dieper en daar is dus een mui aanwezig. U kunt voorkomen in een mui terecht te komen door de waarschuwingssignalen van de Reddingsbrigades in de gaten te houden. De Reddingsbrigade attendeert degenen die de zee ingaan met vlaggen op plekken waar de stroming extra sterk is. Soms stroomt het water met een snelheid van wel 10 kilometer per uur van het strand naar een geul. Zelfs een Olympisch zwemmer legt het daar tegen af.

Wat te doen als u in een mui terecht komt?

Als u in een mui terecht komt moet u allereerst proberen om de aandacht te trekken van strandbezoekers, zodat zij hulp kunnen inschakelen via 112. Probeer verder om rustig te blijven en u mee te laten voeren met de stroming. Zwem wanneer de stroming minder wordt zijwaarts en probeer dan via een zandbank, dus brekende golven, terug naar strand te komen. Ziet u zelf iemand die hulp nodig heeft? Spring dan niet ook in de gevaarlijke zeestroming, maar zoek zo snel mogelijk contact met strandwachten of bel 112.

Wees u bewust van de gevaren van de zee, maar geniet er ook van, is het laatste advies van de Reddingsbrigade.

Lees ook: veilig zwemmen in natuurwater en zwemmen in zee.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 12 augustus 2019, om 20.30 uur op NPO 1.

(Bron: MAX Vakantieman, archief. Foto: MAX)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!