Reis je tijdens de Nationale Herdenking in het verkeer? Zo houd je veilig 2 minuten stilte

04 mei 2023
— 2 Min. leestijd

Op 4 mei herdenken wij tijdens de Nationale Herdenking de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. Om 20.00 uur ’s avonds houdt het hele land 2 minuten stilte. Nu is het mogelijk dat je tijdens de herdenking onderweg bent in het verkeer. Hoe kun je daar op een veilige manier mee omgaan?

Stilstaan met de auto

Ben je met de auto onderweg? Zodra de klok 20.00 uur slaat wil je misschien uit respect langs de weg stilstaan. Toch is het zeer onverstandig om op de snelweg de vluchtstrook te kiezen. Stoppen op de vluchtstrook is (levens)gevaarlijk en bovendien niet toegestaan. Zoek daarom van tevoren een P, zo kun je toch op 4 mei veilig en eervol de slachtoffers gedenken. Ook wordt deze oproep al vanaf de ochtend op de matrixborden boven de snelweg vertoond.

Rijd je niet op de snelweg? Ook dan is het belangrijk om een veilige plek te zoeken om even stil te staan.

Nationale Herdenking op de fiets of te voet

Als je te voet bent kun je tijdens je wandeling even stil gaan staan. Je zult zien dat meerdere mensen hetzelfde doen. Ook met de fiets kun je even langs de kant, of op een veilige plek stilstaan. Zorg wel dat je goed in het zicht bent en ook niet abrupt stopt om eventuele botsingen te voorkomen.

2 minuten stilte in de trein

Zit je rond 20.00 uur in de trein? Dan zul je nog een extra stop maken om de slachtoffers in ere te houden. Bij NS en ProRail staat de Nationale Herdenking hoog in het vaandel. Dit komt omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook vele spoormedewerkers zijn omgekomen. Naast het stiltemoment, worden er op verschillende stations ook bloemstukken en kransen gelegd.

Thuis of bij een bijeenkomst herdenken?

Wil je thuis op televisie naar de Nationale Herdenking kijken? Of liever bij een bijeenkomst aanwezig zijn? MAX Vandaag vertelt wat er te zien en doen is.

Bronnen: ANP, ANWB. Foto: ANP Foto.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!