Reis je tijdens de Nationale Herdenking in het verkeer? Zo houd je veilig 2 minuten stilte

04 mei 2023
2 Min. leestijd

Op 4 mei herdenken wij tijdens de Nationale Dodenherdenking de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. Om 20.00 uur ’s avonds houdt het hele land 2 minuten stilte. Nu is het mogelijk dat je tijdens de herdenking onderweg bent in het verkeer. Hoe kun je daar op een veilige manier mee omgaan?

Mag ik met de auto stilstaan tijdens de dodenherdenking?

Ben je met de auto onderweg? Zodra de klok 20.00 uur slaat wil je misschien uit respect langs de weg stilstaan. Toch is het zeer onverstandig om op de snelweg de vluchtstrook te kiezen. Stoppen op de vluchtstrook is (levens)gevaarlijk en bovendien niet toegestaan. Zoek daarom van tevoren een P, zo kun je toch op 4 mei veilig en eervol de slachtoffers gedenken. Ook wordt deze oproep al vanaf de ochtend op de matrixborden boven de snelweg vertoond.

Rijd je niet op de snelweg? Ook dan is het belangrijk om een veilige plek te zoeken om even stil te staan.

Waar kan ik het best stilstaan met de fiets of tijdens mijn wandeling?

Als je te voet bent kun je tijdens je wandeling even stil gaan staan. Je zult zien dat meerdere mensen hetzelfde doen. Ook met de fiets kun je even langs de kant, of op een veilige plek stilstaan. Zorg wel dat je goed in het zicht bent en ook niet abrupt stopt om eventuele botsingen te voorkomen.

Hoe kan ik het best meedoen aan de herdenking in de trein?

Zit je rond 20.00 uur in de trein? Dan zul je nog een extra stop maken om de slachtoffers in ere te houden. Bij NS en ProRail staat de Nationale Herdenking hoog in het vaandel. Dit komt omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook vele spoormedewerkers zijn omgekomen. Naast het stiltemoment, worden er op verschillende stations ook bloemstukken en kransen gelegd.

Thuis of bij een bijeenkomst herdenken?

Wil je thuis op televisie naar de Nationale Dodenherdenking kijken? Of liever bij een bijeenkomst aanwezig zijn? Het is een mooi gebaar als je de vlag op halfstok hangt uit respect naar alle slachtoffers. MAX Vandaag legt je uit wanneer en hoe dat moet.

Bronnen: ANP, ANWB. Foto: ANP Foto.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!