Rijden met hooikoorts? Zo voorkom je (zo veel mogelijk) niezen en snotteren in de auto

30 mei 2023
2 Min. leestijd

Heb je last van hooikoorts? Dan kan autorijden niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk zijn. Hoe kun je de klachten zo veel mogelijk voorkomen? Lees deze tips.

Hoe gevaarlijk is rijden met hooikoorts?

Autorijden met hooikoorts doe je niet voor je plezier. Het constant niezen en tranen van je ogen maken het lastig om goed op de weg te kunnen letten. De rijvaardigheid van een bestuurder met klachten verlaagt zodanig dat je het kunt vergelijken met iemand die te veel glazen alcohol op heeft. Het is daarom van belang de nodige maatregelen te nemen zodat je jezelf en een ander niet in gevaar brengt.

Gebruik de airconditioning tegen hooikoorts

Het aanzetten van de airco in de auto kan hooikoortsklachten voorkomen. Het vermindert namelijk het aantal micro-organismen en zwevende deeltjes. Vervang de filters regelmatig en laat het systeem in het voorjaar alvast checken tijdens een beurt. Zo doet de airconditioning zijn werk het best.

Ramen dicht

Bij hevige klachten is het raadzaam om de auto voor vertrek aan de binnenkant te stofzuigen of af te nemen met een doek. Om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk pollen in de auto komen, moet je tijdens het rijden de ramen gesloten houden. Heb je een cabriolet? Dan kun je die beter even laten staan, of de kap (indien deze er is) er op doen.

Waar kun je nog meer op letten?

Zet een zonnebril op, zo kan het stuifmeel minder goed in je ogen komen. MAX Vandaag geeft nog meer tips waar je in de voorbereiding op kunt letten om klachten te voorkomen. Wist je dat de pollen die hooikoorts veroorzaken ook op je auto liggen? Mogelijk kunnen ze de laklaag beschadigen. Wij geven tips om je auto schoon te houden.

Bronnen: MAX Vandaag, AutoWeek. Foto: Shutterstock.

Wil je meer tips voor onderweg?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!