Vakantiestress? Zo ga je ontspannen op vakantie

17 april 2023
3 Min. leestijd

Vakantie zou voor rust en ontspanning moeten zorgen. Toch kan niet iedereen even goed ontspannen op vakantie. Maar hoe zorg je ervoor dat dit wel lukt? Wij geven tips.

Wat veroorzaakt vakantiestress?

Vakantiestress kan door allerlei factoren veroorzaakt worden. Ten 1e heeft je persoonlijkheid er invloed op. Mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel zullen sneller vatbaar zijn voor vakantiestress. Ook perfectionistische mensen kunnen hier last van krijgen. Deze type mensen stellen vaak hoge eisen en verwachtingen aan de vakantie, waardoor het sneller tegenvalt.

Balans werk en privé is van invloed

Hoe de balans is tussen werk en vrije tijd gedurende de rest van het jaar, heeft ook invloed op je stressniveau. Als je het hele jaar door constant onder druk staat, zal je niet snel kunnen ontspannen op vakantie. Je lichaam kan namelijk niet zo snel schakelen tussen 2 verschillende ritmes.  Je bent daarom ook niet gelijk af van de stress, want die kun je niet volledig kwijt in de paar weken vakantie die de meeste mensen nemen.

Andere factoren die vakantiestress veroorzaken zijn bijvoorbeeld een jetlag, het moeten wennen aan een nieuwe omgeving en plotseling een ander dagritme hebben.

Voor je op vakantie gaat

Maar hoe ontspan je dan wel? Je kunt al het een en ander doen voor je vertrek:

  • Probeer ook tijdens de rest van het jaar minder stress op te bouwen. Geef jezelf genoeg ruimte om de stress van een werkweek te verwerken. Wandel bijvoorbeeld, of plan andere activiteiten die je helpen te ontspannen. Zo voorkom je dat je rust afhangt van die ene vakantie.
  • Neem de dagen voor en na je vertrek vrij. Direct na het werken op vakantie gaan zorgt voor veel onnodige stress. Je moet dan snel je werk afronden, gehaast alles inpakken en je hebt geen tijd om je huis op te ruimen. De overgang tussen 2 verschillende ritmes is daardoor veel abrupter, wat stress kan veroorzaken. Dit geldt overigens ook voor weer aan het werk gaan na de vakantie. Neem een paar dagen na je vakantie om even bij te komen en langzaam te wennen aan het werkritme.
  • Kies een vakantie die bij jou past. Bedenk van tevoren wat jij nodig hebt op vakantie en hoe jij het zelf wilt inplannen. Als niemand anders wilt wat jij wilt, kun je altijd nog ervoor kiezen om alleen op vakantie te gaan. De vakantie is namelijk in eerste instantie bedoeld voor jezelf.
  • Laat je werk thuis. Vaak kunnen de meeste werkzaken wel wachten. Neem dus niet je laptop of werktelefoon mee op vakantie. Maak ook van tevoren afspraken hierover met je werk en je reisgenoten. Zo maak je het minder makkelijk voor jezelf om toch de laptop erbij te pakken en de mail te checken. Draag ook op tijd klussen over aan je collega’s, zodat je hier geen stress meer over hoeft te hebben op vakantie.

Bron: AD, MAX Vandaag, Psychologie Magazine,

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!