Verdiep u voor u op vakantie gaat in de lokale regels en gebruiken

24 juni 2019
3 Min. leestijd

Roken op populaire stranden in Thailand is streng verboden – er staan boetes of celstraf op. Datzelfde geldt voor plastic zakjes bezitten in Kenia. En dat leuke steentje in het Versteende Woud op het Griekse eiland Lesbos? Neem het nooit mee naar huis, want op smokkel van dit soort natuurproducten staat een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar.

Nederlanders gaan te vaak onvoorbereid op vakantie. Slechts 30 procent verdiept zich in de lokale regels en gebruiken, blijkt uit onderzoek van het bureau NBTC-NIPO in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. En veel vakantiegangers komen daardoor onnodig in de problemen.

Honderden telefoontjes

Consulaire medewerkers verwerken dagelijks honderden telefoontjes van reizigers met problemen in het buitenland. Daarvan blijven jaarlijks 3000 dossiers over, dat zijn de Nederlanders die echt in nood zijn in het buitenland.

Vaak zitten ze vast in de gevangenis, om welke reden dan ook. Maar in deze dossiers zitten ook (onverzekerde) ziekenhuisopnames, overlijdensgevallen of financiële problemen. Blok stelt dat veel ellende voorkomen kan worden wanneer reizigers zich beter voorbereiden. Te vaak lezen zij zich niet goed in, met alle gevolgen van dien.

Verkeersongelukken

Ook in de verkeersregels verdiepen Nederlandse toeristen zich nauwelijks, maar ze stappen wel op Bali zo op een brommer. ‘Vaak zijn ze thuis al niet gewend op zo’n tweewieler te rijden’, zegt een woordvoerder van het departement. ‘En dan zijn de omstandigheden in het buitenland vaak ook nog veel lastiger. Regels zijn anders, en wegen zijn vaak onverhard en slecht. Dat vraagt om extra stuurmanskunsten.’

Bij de ambassade in Thailand komen de medewerkers veel verkeersongelukken tegen. “De Nederlandse toeristen denken te lichtvaardig over rijden door bergachtig gebied. Ze kennen de verkeersmentaliteit niet en rijden met Nederlandse regels in het hoofd waardoor al snel fatale misverstanden ontstaan”, aldus Blok. “Als automobilisten in Nederland met lichten knipperen is dat vaak een teken dat je voor mag. In Thailand betekent knipperen een waarschuwing: de auto stopt juist niet.”

Eens per week komt bij Buitenlandse Zaken een melding binnen van een brommerongeluk in Azië waarbij een Nederlandse toerist is betrokken. Jaarlijks sterven er 5. En lang niet alles bereikt Buitenlandse Zaken, want zij zien vooral de Nederlanders die niet zijn verzekerd. Bij de alarmcentrale Eurocross ziet een toename van 40 procent in het aantal ongelukken.

Tips

  • Sluit een goede reisverzekering af en noteer het nummer van de alarmcentrale. Verdiep uzelf in de lokale zorg, en weet wat het lokale alarmnummer is (dat is buiten Europa niet het vertrouwde 112).
  • Lees altijd goed het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken door, hierdoor weet u ook of het land veilig is.
  • Kijk altijd of u vaccinaties nodig heeft voor u vakantie. Controleer ook of u naar bijvoorbeeld een malariagebied gaat en of u pillen moet slikken.
  • Zorg dat alle documenten (zoals u paspoort) geldig zijn. Maar kijk ook of er een visum nodig is in het land van herkomst. Het verlopen van zo’n visum kan hoge boetes, en in sommige landen zelfs celstraf, opleveren.

Contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken

Mocht u onverhoopt de hulp van het ministerie van Buitenlandse zaken nodig hebben, dan kan dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. Zij zijn telefonisch: +31 247 247 247, via WhatsApp, mail en Twitter: @247BZ te bereiken. Kijk hiervoor op de contactpagina van www.nederlandwereldwijd.nl.

Lees ook: Op vakantie? Bereid u goed voor!

Maandagavond 24 juni 2019 vertelt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in het programma MAX vakantieman over de vele problemen die zijn consulaire medewerkers tegenkomen.

Bron: Buitenlandse Zaken Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!