Vieze luchtjes in je auto? Dit zijn de mogelijke oorzaken (en oplossingen)

26 december 2022
4 Min. leestijd

Het liefst hebben we dat de auto fris ruikt. Toch kan het gebeuren dat je ineens vieze geurtjes ruikt. Waar komen die vandaan en veel belangrijker nog, wat is er aan te doen? 

Bacteriën en vocht

De grootste boosdoeners, in het geval van vieze luchtjes, zijn vaak bacteriën en vocht. Tijdens de winter vermenigvuldigen bacteriën zich gemakkelijk op de verdamper van je airco. Dit merk je in eerste instantie niet, omdat de airconditioning in de winter niet vaak gebruikt wordt. In de zomer komen de luchtjes van de bacteriën echter wel vrij. Ook komt er van buitenaf veel vocht binnen tijdens de koude en natte dagen. Om dit te voorkomen, kun je een aantal dingen doen.

Airconditioning controleren

Als de airconditioning niet goed ruikt na het inschakelen, dan is het tijd voor desinfectie. Dit kun je zelf doen met een speciale reinigingsspray. Je kunt ook een speciaal schuim hiervoor gebruiken. Voor beide manieren geldt dat je goed in de beschrijving van je auto moet kijken hoe je deze middelen kunt inzetten. Kom je er zelf niet uit, vraag het dan aan je garage om dit te doen.

Alleen desinfecteren is niet altijd genoeg. De airco heeft nog steeds onderhoud nodig, ook wanneer je zelf de nodige stappen neemt. Je airconditioning moet bijvoorbeeld om de 2 tot 3 jaar gecontroleerd worden. In 1 jaar kan je auto namelijk tot 15 procent koudemiddel verliezen. Koudemiddel is nodig voor de airconditioning om goed te kunnen functioneren.

Oud interieurfilter vervangen

In de handleiding van je auto staat uitgelegd hoe je een interieurfilter vervangt. Dit moet regelmatig gebeuren, maar wordt toch snel vergeten. Bacteriën kunnen makkelijk groeien in oude filters. Ook kan er vochtvorming in plaats vinden en kunnen pollen erin ophopen. Dit zorgt voor ongewenste luchtjes. Als je je interieurfilter gaat vervangen, kies dan voor een actieve koolfilter. Deze filtert namelijk ook schadelijke stikstofoxiden uit de lucht. Ook hiervoor geldt, kom je er zelf niet uit, vraag dan je garage dit voor je te doen.

Vochtproblemen voorkomen

Naast de airconditioning kan het interieur van je auto ook voor vieze luchtjes zorgen. Zo kan een vochtig interieur voor muffe geuren zorgen. Dit gebeurt veel in de winter, wanneer het buiten koud en nat is en je met natte kleding op de stoelen zit. Verstopte afvoeren of poreuze afdichtingen zorgen ook voor een vochtig interieur.

Vaak kun je aan je ramen zien of de luchtvochtigheid te hoog is. Ze beslaan dan en er kan condens vormen. Ook in dit geval is het belangrijk dat je airconditioning werkt. Deze haalt vocht uit de lucht. Een vochtvreter kan dit ook doen. Zorg er wel voor dat er geen materiaal uit kan lekken, want dat zorgt voor beschadigingen. Een alternatief hiervoor is een stoffen zak of een oude sok met kattenbakvulling. Dit absorbeert ook vocht, waardoor de vieze luchtjes verdwijnen.

Controleer brandstof- of uitlaatsysteem

Het kan ook voorkomen dat je een sterke geur ruikt. Als je zwavel of rotte eieren denkt te ruiken, kan dit wijzen op een probleem met het brandstof- of uitlaatsysteem. De oorzaak hiervan is een onvolledige verbranding van het brandstof. Om erachter te komen wat er precies mis is met je brandstof- of uitlaatsysteem, is het verstandig om een expert in te schakelen.

Vaak genoeg schoonmaken

Vuil en stof hopen zich snel op in een auto. Denk maar aan al het viezigheid onder je schoenen, of misschien wel de haren van je hond. Dit soort zaken dragen ook bij aan een vieze geur in de auto. Maak dus geregeld je auto schoon.

Een tip is om niet te veel water te gebruiken bij het schoonmaken. De bekleding blijft dan langer nat en dat kan weer voor muffe geuren gaan zorgen. Gebruik ook niet te agressieve reinigingsmiddelen. Deze kunnen voor kleurverlies van de bekleding zorgen. Kies daarom voor een reinigingsmiddel met een lage zuurgraad (pH-waarde).

Bronnen: Algemeen Dagblad, NU.nl, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!