Vlucht kort voor aanvang geannuleerd door weersomstandigheden, technische problemen, of een andere reden? Dit zijn jouw rechten

16 april 2024
4 Min. leestijd

Je staat op het punt om op vakantie te gaan, maar dan wordt je vlucht opeens geannuleerd. Mogelijk krijg je ook nog te maken met gevolgschade. Maar wie is hier aansprakelijk voor en waar heb je recht op? Advocate Els Doornhein van advocatenbureau De Vos & Partners is te gast in de aflevering van 12 juni 2023 en geeft op de site een aantal tips aan de hand van de honderden geannuleerde vluchten bij Transavia.

Tips bij een geannuleerde vlucht

Onderzoek eerst of de luchtvaartmaatschappij je een alternatieve vlucht aanbiedt. In het geval van Transavia, wordt er eerst gekeken of je bij hen een andere vlucht kan nemen. Vlieg je via een andere maatschappij? Dan gaat de werkwijze hetzelfde, maar zal die maatschappij een vliegreis via de eigen organisatie proberen te regelen. Om het jezelf makkelijk te maken kan je alvast meekijken, zodat de vlucht sneller wordt gevonden.

Kom je door de vervangende vlucht later aan?

Onderzoek dan ook of er een andere aanbieder is van vluchten naar je bestemming. De extra kosten van die vlucht betaalt Transavia. Mits die kosten redelijk en in verhouding zijn. Zo kun je niet opeens businessclass gaan vliegen!

Is je vervangende vlucht later of juist veel vroeger?

Verlies je veel tijd omdat je vervangende vlucht later aankomt, of juist veel vroeger vertrekt? Dan heb je recht op een vergoeding tussen de €250 en €600 per ticket. De hoogte hangt af van de vliegafstand en de vertraging die je oploopt. En van het moment waarop de maatschappij je informeert over de annulering.

Is dat later dan 14 dagen voor vertrek of is er sprake van overmacht dan heb je hierop geen recht.

Wanneer is er sprake van overmacht?

Overmacht is: Stakingen van derden, zoals de verkeersleiding, slechte weersomstandigheden, zoals (sneeuw)stormen.

Technische problemen vallen volgens het Europese Hof van Justitie meestal niet onder overmacht. Hoewel veel luchtvaartmaatschappijen zich hier wel op beroepen. Stakingen van het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij zijn ook geen overmacht. In deze situaties hebben passagiers recht op een vergoeding.

Heb je door de late aankomst andere schade?

Heb je door de late aankomst andere schade zoals van een gemist hotel of excursies? Ook al sluit Transavia vervolgschade uit in haar vervoersvoorwaarden, kun je die toch verhalen op grond van artikel 19 van het verdrag van Montréal. Een latere aankomst dan gepland kan worden gezien als een vertraging van de vlucht. Je kunt dan de kosten van de gemiste overnachting of geboekte excursie door je latere aankomst bij Transavia claimen.

Je bent wel verplicht je schade te beperken. Bijvoorbeeld door te onderzoeken of je hotel of een excursie kan worden geannuleerd zonder kosten. Soms is een hotel niet kosteloos te annuleren maar is een hotel daar toch toe bereid of tegen lage kosten.

Kan dat niet? Zorg dat je bewijs verzamelt zodat je dat bewijs aan Transavia kunt sturen.

Vraag Transavia om die kosten te vergoeden omdat ze samenhangen met je latere aankomst. Dat kan via de website van Transavia zelf. Er is een speciale pagina voor. Zo kom je bij de goede partij uit.

Meld je latere of eerder aankomst aan het hotel of verhuurder

Informeer het hotel of de verhuurder van de auto sowieso als je een dag later aankomt. Dan is het geen “no show”.

Past het aanbod van Transavia niet bij je reis?

Als die alternatieve vlucht (bijvoorbeeld 2 dagen later) niet past bij je reis, zoek eerst uit of er geen betere vlucht bij een andere aanbieder te vinden is. Kies er dan voor om deze te boeken.

Wordt je reis te kort en is er geen alternatief? De rechter zal moeten beoordelen of Transavia aansprakelijk is voor de schade die je lijdt. Dat kan onzeker zijn omdat het afhankelijk is van alle omstandigheden van het geval, waaronder ook je eigen aanpak.

In de uitzending van 12 juni 2023 wordt dit onderwerp besproken met Els Doornhein aan de hand van meerdere geschrapte vluchten bij Transavia. Wil je de kosten van gemiste vlucht of de gevolgschade claimen? Dat kan op de website van Transavia.

Ondervind je nog steeds problemen, of is het niet duidelijk waar je recht op hebt? Dan kun je de hulp inschakelen van jouw rechtsbijstandverzekeraar, ook als je het oneens bent met de afhandeling van de claim. Ook kun je je klacht altijd melden bij MAX vakantieman. Misschien kunnen wij je verder helpen.

Bronnen: archief, De Vos & Partners Advocaten. Foto: Shutterstock.

Wil je meer tips voor je vakantie?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!